Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Bolsonaro karşısında Brezilyalı gazeteciler halk tarafından fonlanan gazetecilik platformları kuruyorlar

Slate.fr’nin haberine göre, Brezilyalı gazetecileri birçok kişi tarafından faşist olarak nitelendirilen Jair Bolsonaro’nun seçilmesinden sonra dört yıl boyunca yoğun bir baskı bekliyor ve onlar da bu yeni döneme hazırlanıyorlar. Haberin özetini paylaşıyoruz:

Geçen ekim ayında Brezilya’da yapılan seçimlerde Jair Bolsonaro devlet başkanı olmuştu. Ancak bu seçimler Bolsonaro tarafından gerçekleştirilen yanlış bilgilendirme ve basın karşıtı hamlelerle de hatırlanıyor.

1 Ocak itibariyle görevi devralan Bolsonaro, tıpkı ABD’deki muadili Donald Trump gibi seçildikten hemen sonra basını suçlamaya başladı. Öte yandan Brezilya’da kendi hükümetinin artık gazetecilere ihtiyacı kalmadığını belirten sözler sarf etti. Bunlar Bolsonaro’nun sosyal medyayı aktif kullanma konusunda Trump’ı taklit etmek istediğine işaret ediyor.

Ancak Brezilya’da durum ABD’de olduğundan biraz daha farklı. Gazetecilere karşı söylemler fiziksel bir nitelik kazanmış durumda. Brezilya Gazeteciler Derneği, ülkede gazetecilere yönelik 150 şiddet vakası yaşandığının altını çiziyor. Bunlardan biri de Bolsonaro’nun seçim kampanyası döneminde yaydığı yalan bilgileri yayma mekanizmasını ortaya çıkartan bir gazeteciye karşı gerçekleştirildi.

Kitle fonlaması ve halk desteği

Brezilyalı gazeteciler ise önlerindeki dört yıllık dönemde karşılaşabilecekleri fiziki, siyasi ve mali müdahalelere direnebilmek için önlemlerini şimdiden almaya başladı. Kendi aralarında dayanışma sergileyen gazeteciler finansal destek arayışının dışında, kamuoyundaki olumsuz gazeteci imajını düzeltmek için de harekete geçti.

Brezilyalı araştırmacı Silvia Lisboa’ya göre, “gazetecilere karşı duyulan güvensizlik genel olarak demokratik kurumlara duyulan güvensizliğin bir tezahürü.” Lisboa, önümüzdeki yıllarda Brezilya’da medyanın özerklik ve şeffaflığa daha çok önem vereceğini ve finansman konusunda da sırtını sivil toplum örgütleriyle halka dayayacağını düşünüyor.

Kitle fonlaması (crowdfunding) yöntemi ile kurulan The Intercept Brasil, 2016 yılında koyduğu hedefin yüzde 135 üstüne çıkmış durumda. Bu inisitiyatifin kurucuları Brezilya’da gazeteciliği kolektif fonlama yöntemiyle yeniden canlandırmak istiyor. Söz konusu inisiyatifin kurucuları amaçlarının yeni seçilen başkana muhalefet etmek değil, gazeteciliği canlandırmak olduğunu belirtiyor.

Brezilya’da bunun gibi kitle fonlaması yöntemiyle ortaya çıkan ve bağımsız bir şekilde çalışan birçok yeni internet sitesi ve platform var. Bunlar bağımsız bir şekilde halk tarafından fonlanarak, yine halk için haber yapmak istiyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.