Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

El Chapo davasında kartel liderinin oğlu babasına ihanet ederek kartelin tüm sırlarını açıkladı

New York Times’ın haberine göre, Meksikalı uyuşturucu kralı El Chapo’nun başında olduğu Sinaloa kartelinin liderlerinden biri olan Ismael Zambada Garcia’nın oğlu Vicente Zambada Niebla, babasına ve kartele ihanet ederek mahkemede konuştu. Kan davalarından verilen rüşvetlere kadar itiraflarda bulunan Zambada, tam beş saat boyunca en ince detaylarıyla kartelin nasıl işlediğini anlattı.

Savcı, Zambada’ya “Babanız ne iş yapar?” diye sorduğunda genç adamın cevabı şu oldu:

“Babam Sinaloa kartelinin lideriydi.”

Kartelin prensi

Zambada küçüklüğünden beri kartelin başına geçmek için özel olarak yetiştiriliyordu. Fakat geçen perşembe günkü duruşmada kartelin prensi, olağanüstü bir geri dönüşle mirasından vazgeçerek tam beş saat boyunca uyuşturucu imparatorluğunun bütün yönlerini mahkemeye anlattı. Zambada her şeyden haberdardı: kaçakçılık yolları, kara para aklama düzeni, kanlı savaşlar, kişisel kan davaları ve milyonlarca dolarlık rüşvetler.

El Chapo adıyla bilinen ünlü uyuşturucu imparatoru Joaquin Guzman Loera’nın davasında şimdiye dek Guzman’la çalışan yedi kişi tanıklık yaptı. Fakat hiçbiri, kartelin yapısı ve işleyişine Zambada kadar hâkim değildi.

Ismael Zambada Garcia

Brooklyn’de görülen duruşmaya Zambada, yüzünde kendinden emin bir ifadeyle girdi. Mahkeme jürisine El Chapo ve babasının araba, tren, uçak ve hatta denizaltıyla kaçırdığı tonlarca uyuşturucudan bahsetti. Zambada’nın anlattığına göre babasının rüşvete ayırdığı aylık bütçe 1 milyon dolara yaklaşıyordu. Meksika Savunma Bakanlığında çalışan bir general kartel tarafından ayda 50 bin dolar maaşa bağlanmıştı. Hatta, eski Meksika Devlet Başkanı Vicente Fox’un korumalarından biri Zambada’nın babasından düzenli rüşvet alıyordu.

Zambada’nın babası Ismael Zambada Garcia, ABD Uyuşturucuyla Mücadele Dairesi’nin (DEA) en çok arananlar listesinde bulunuyor.

“El Chapo” Joaquin Guzman Loera

Çocuk yaşta toplantılara katılıyordu

Ergenliğinden beri kartel için çalışmaya başlayan bir adamın ihaneti tek kelimeyle hayret verici bir olay. Zambada daha çocukken babasıyla toplantılara katılıyor, kaçakçılarla ve polislerle görüşmelere gidiyordu. Zambada jüriye “Her şeyin nasıl döndüğünü fark etmeye başladım ve yavaş yavaş, babamın işlerine dahil olmaya başladım” dedi.

Yıllar geçtikçe Zambada basamakları hızla tırmanıp Kolombiya’dan Meksika’ya, Meksika’dan Şikago ve Los Angeles gibi ABD şehirlerine uyuşturucu sevkiyatını yöneterek, babasının sağ kolu olmuş.

Avukatlardan şok iddia

Fakat genç Zambada 2009’da, Meksiko’da yakalanıp ABD’ye gönderilmiş. ABD’deki yargılamada ceza alması beklenirken avukatları ortaya bomba bir iddia atmış: Zambada meğer yıllardır DEA için ajanlık yapıyormuş.

ABD’li yetkililer onun federal ajanlarla görüşmelerde bulunduğunu kabul etseler de aralarında bir anlaşma olduğunu reddediyor. Yakınlardaki bir duruşmada hâkim, Zambada’nın ajanlık iddialarının mahkemede gündeme gelmeyeceğini söyledi.

Zambada nihayetinde 2013 yılında uyuşturucu kaçakçılığından suçlu bulundu. Ancak davası gizli görülen Zambada, beş yıldır mahkemede konuşmak için beklemedeydi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.