Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Almanya’da yüzlerce siyasetçinin kişisel bilgilerini hackledi, suçunu kabul etti, serbest bırakıldı

Almanya’da yüzlerce siyasetçinin kişisel bilgilerinin internette ifşa edilmesiyle ortaya çıkan veri skandalıyla ilgili olarak 20 yaşında bir öğrenci gözaltına alındı. Ancak suçunu kabul eden genç bir gün sonra serbest bırakıldı.


Der Spiegel’in haberine göre; geçen pazar akşamı Hessen eyaletinde düzenlenen operasyonla gözaltına alınan ve ismi açıklanmayan 20 yaşındaki öğrenci, suçunu kabul etti. Yetkililerin yaptığı ilk incelemelere göre; ailesiyle birlikte yaşadığı evde gözaltına alınan gençle ilgili olarak, suçu başkalarıyla birlikte işlediğine ya da yabancı bir istihbarat örgütü hesabına çalıştığına dair bir delil bulunamadı.

Şüpheli öğrencinin internette bıraktığı “dijital izleri” takip eden yetkililerin evde yaptığı araştırmada, öğrencinin bilgisayarını parçaladığı anlaşıldı.

Öte yandan; Federal Suç Bürosu (BKA), konuyla ilgili olarak bugün bir basın toplantısı düzenledi. Toplantıda, pazar akşamı gözaltına alınan gencin, delil yetersizliği nedeniyle pazartesi günü serbest bırakıldığı açıklandı. Bununla birlikte, şüpheli öğrencinin suçlamayı kabul ettiği ve yetkililere yardımcı olacağını söylediği belirtilirken, şüphelinin kaçma ya da delilleri karartma imkanı bulunmadığı dile getirildi. Basın toplantısında, şüphelinin veri hırsızlığına gerekçe olarak “siyasetçilerin söylemlerine kızması”nı gösterdiği bilgisi verildi.

Geçen hafta, çoğunluğunu çeşitli partilerden çok sayıda siyasetçinin ve bazı sanatçı ve gazetecilerin kişisel bilgileri bir Twitter hesabı vasıtasıyla ifşa edilmişti. İfşa olan kişisel bilgiler arasında telefon numaraları, ev adresleri, kimlik numaraları, chat konuşmaları, özel e-mailler gibi çok sayıda doküman bulunuyordu. Verilerin yayıldığı Twitter hesabı 4 Ocak’ta kapatılırken,ifşaat faaliyetinin aralık ayı başında başlamasına rağmen ancak ocak ayında ortaya çıkması, ilgili devlet kurumları üzerindeki baskıyı artırmıştı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.