Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Pelin Ünker, Binali Yıldırım’ın çocuklarının Malta’daki off-shore şirketleriyle ilgili yazı dizisi yüzünden ceza aldı

Gazeteci Pelin Ünker’e Cumhuriyet gazetesinde yayımlanan Binali Yıldırım’ın çocuklarının Malta’daki off-shore şirketleriyle ilgili Paradise Papers yazı dizisi nedeniyle 8 bin 660 lira adli para cezası ve 1 yıl 1 ay 15 gün hapis cezası verildi. Ceza ertelenmedi. Karar, istinaf mahkemesine taşınacak.

Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu’nun (ICIJ) üyesi olan Pelin Ünker, Süddeutsche Zeitung gazetesi tarafından elde edilen “Paradise Papers” belgelerini dünya çapında diğer medya kurumları ile eş zamanlı olarak 6 Kasım 2017’de Cumhuriyet gazetesinde yayımlamıştı. Haberin yayımlanmasının ardından linklere erişim engellenmiş, tazminat davası da açılmıştı. Habere konu olan Binali Yıldırım ve çocukları ile Berat Albayrak ve Serhat Albayrak’ın şikayetiyle Ünker hakkında dava açılmıştı.

Binali Yıldırım ve çocuklarının şikayetçi olduğu İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi’ndeki davanın karar duruşması bugün yapıldı. Duruşmaya Pelin Ünker, avukatları Tora Pekin, Abbas Yalçın ve Halil Kocabaş ile Binali Yıldırım’ın avukatı Muhammed Gök katıldı. Duruşmayı Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu da izledi.

Duruşmada söz alan avukat Abbas Yalçın, “Şikayet dilekçesinde yazı dizisinde yer almayan haberlere yer verilmiş. Yazı dizisinde olmayan iddialara da yer verilmiş” dedi. Erişim engellemesine ilişkin haberin bile şikayet konusu olduğunu anımsatan Yalçın, “Bu haberler Pelin Ünker’e ait değil” dedi. Yazı dizisinde Binali Yıldırım’ın vergi kaçırdığına ilişkin tek bir cümle olmadığını, bu ifadenin CHP Milletvekili Murat Emir’e ait olduğunu söyledi ve “Müvekkilimi ne yazmadığı ne de dile getirmediği iddialarla sorumlu tutabilirsiniz” diye konuştu.

Sadece Pelin Ünker yargılanıyor”

Yalçın’ın ardından söz alan avukat Tora Pekin ise şunları söyledi:

“Bu belgelerle ilgili tüm dünyada haber yapıldı. Bir tek Pelin Ünker hapis cezasıyla yargılanıyor. Türkiye, Azerbaycan ve Rusya ile birlikte ifade özgürlüğünün en çok ihlal edildiği ülkeler arasında yer alıyor. Haber doğru, önemli olan bu. Şikayet dilekçesinde de Malta’daki şirketlerden bahsediliyor. Bir başbakanın çocuklarının bunu yapması etik midir? İstiyorlar ki bunlar yazılmasın. Yayından sonra Binali Yıldırım milletvekili ve meclis başkanı seçildi. Devlet şeref madalyası da verildi. Şimdi de İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı oldu. Bu yayınlar Binali Yıldırım’a hiçbir zarar vermemiş, aksine güçlendikçe güçlenmiş. Kamunun Paradise Papers belgeleriyle ilgili haberleri okuma hakkı vardır. Başbakanın çocukları vergi muafiyeti olan ülkelere yöneliyor, bunu herkesin bilme hakkı vardır. Yasada boşluk olduğu için kurabilir ama siyaseten ve ahlaken kurmamalı. Bu haberleri engelleyecek müdahale kabul edilemez. Gazetecinin bilme hakkını yerine getirmek görevidir. Gazetecilik suç değildir.” 

Avukatların beyanlarının ardından Ünker’e son sözü soruldu. Ünker, “Gazetecilik görevini yerine getirdim. Kendisine cevap hakkı tanınmıştır. Bu yüzden beraatimi talep ediyorum” dedi.

Mahkeme kısa bir ara verdikten sonra kararı açıkladı. Mahkeme, “kamu görevlisine hakaret” suçu nedeniyle “suçun işleniş şekli, suç konusunun önem ve değeri, meydana gelen neticenin ağırlığı, sanığın kastı ve kastının yoğunluğu” gerekçeleriyle Ünker’e 8 bin 660 TL para cezası verdi. “İftira” suçu nedeniyle de 1 yıl 1 ay 15 gün hapis cezasına çarptırılan Ünker’in cezası ertelenmedi. Buna gerekçe olarak ise Ünker’in duruşmadaki tutum ve davranışlarından yeniden suç işlemeyeceğine dair kanaat oluşmadığını belirten hâkim, cezayı ertelemedi. 

Haberin yayımlanmasının ardından Binali Yıldırım, “Bu şirketler açık faaliyet gösteren şirketlerdir. Bunu her yerden araştırabilirsiniz. Benim dokunulmazlığım var ama oğullarımın yok. Her türlü araştırma ve inceleme yapılabilir” demişti.

Ünker, aynı yazı dizisinden Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, ağabeyi Serhat Albayrak ve Çalık Holding’in şikayetçi olması nedeniyle de yargılanıyor. İftira suçundan açılan bu davanın bir sonraki duruşması İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde 21 Şubat’ta yapılacak.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.