Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Adli yıl başladı: Canan Kaftancıoğlu ve Sözcü gazetesi davalarında hükmün açıklanması bekleniyor

Adli yılın ilk haftasında Sözcü gazetesi, Barış Akademisyenleri, Canan Kaftancıoğlu davaları görülecek.

Adli yılın ilk haftası Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’nde gazeteciler, Barış Bildirisi’ne imza atan akademisyenler ve siyasetçiler hâkim karşısına çıkacaklar. Yazdığı yazılar ve haberler, paylaştığı tweet’ler nedeniyle onlarca yıl hapisleri istendiği için savunma yapacak, beyanda bulunacaklar. Bu davalarda verilecek kararlar, yargı reformu paketinde yer alan “düşünce ve ifade özgürlüğü”ne yönelik çalışmaların niteliğini ortaya koyacak.

4 Eylül: Sözcü gazetesi ve Dink cinayeti davaları

4 Eylül Çarşamba günü Sözcü gazetesinin yazarları Emin Çölaşan, Necati Doğru, Genel Yayın Yönetmeni Metin Yılmaz, muhabir Gökmen Ulu ve gazetenin sahibi Burak Akbay’ın aralarında bulunduğu dokuz sanığın FETÖ’ye yardım suçlamasıyla yargılandığı davanın dokuzuncu duruşması yapılacak. Davaya bakan İstanbul 37. Ağır Ceza Mahkemesi, 14 Haziran’daki bir önceki duruşmada iki sanığın esas hakkındaki savunması hazır olmadığı için duruşmayı ertelemişti. Çarşamba günü hükmün açıklanması bekleniyor.

Aynı gün Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink cinayetinde sorumluluğu bulunan kamu görevlilerinin yargılanmasına devam edilecek. Duruşma üç gün sürecek.

Kamu görevlilerinin yargılandığı davanın 2015’te hazırlanan iddianamesinde 49 sivil ve kamu görevlisi hakkında takipsizlik kararı verilmişti. Bu kişiler arasında Sabiha Gökçen yazısından sonra Dink ile İstanbul Valiliği’nde görüşme yapan MİT görevlisi Özel Yılmaz, dönemin İstanbul Vali Yardımcısı Ergun Güngör, Dink’in “Türklüğü aşağılamak” suçundan yargılandığı davaya şikâyetçi olarak katılan Kemal Kerinçsiz de yer alıyordu. Dink ailesi de avukatları aracılığıyla etkin soruşturma yürütülmediği ve bundan kaynaklı olarak yaşam hakkının, adil yargılanma hakkının ve kanun önünde eşitlik ilkesinin ihlal edildiği gerekçesiyle 27 Mayıs 2016’da Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu. Yüksek Mahkeme, 18 Temmuz’da verdiği kararda başvuru yollarının tüketilmediği gerekçesiyle başvurunun kabul edilemez olduğuna hükmetti. 

5 Eylül: Barış Akademisyenleri davaları

5 Eylül Perşembe günü, İstanbul 23. ve 36. Ağır Ceza Mahkemeleri’nde Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi ve Van 100. Yıl Üniversitesi’nden iki akademisyen, imzaladıkları bildiriyle ilgili hâkim karşısına çıkacak. Anayasa Mahkemesi, 26 Temmuz’da bildiriye imza atan 10 akademisyenin bireysel başvurusu ile ilgili ifade özgürlüğünün ihlali kararına hükmetmişti. Bu aşamadan sonra Anayasa Mahkemesi’nin kararları herkesi bağlayıcı olduğu için davaların beraatla sonuçlanması bekleniyor. Perşembe günü görülecek davalarda avukatlar, Anayasa Mahkemesi kararına istinaden müvekkillerinin beraatını talep edecek. 

6 Eylül: Canan Kaftancıoğlu Davası

6 Eylül Cuma günü, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, İstanbul 37. Ağır Ceza Mahkemesi’nde hâkim karşısına çıkacak. Dava kapsamında Kaftancıoğlu’nun cumhurbaşkanına hakaret, kamu görevlisine görevinden dolayı hakaret, Türkiye Cumhuriyeti Devletini alenen aşağılama, halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etmek, terör örgütü propagandası yapmak suçundan suçlarından toplamda 22,5 yıl hapsi isteniyor. Suçlamalara gerekçe gösterilen deliller ise Twitter paylaşımları. Tweetler 2012-2017 yılları arasından seçilmiş. Gezi Parkı eylemleri ve Hrant Dink anmasında paylaştığı tweetler, Berkin Elvan’ın ölümüyle ilgili tweet, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Fetullah Gülen Cemaati ile ilişkileriyle ilgili “Kandırıldık” açıklamasına atıfta bulunduğu bir tweet suçlamaların delili olarak dosyada yer alıyor. 18 Temmuz’da yapılan duruşmada savcı İlkay Özcan esas hakkındaki mütalaasını açıklamış, Kaftancıoğlu’nun iddianamedeki suçlardan cezalandırılmasını talep etmişti. Avukatların taleplerini reddeden mahkeme, Kaftancıoğlu ve avukatlarının esas hakkındaki savunmasını hazırlaması için duruşmayı 6 Eylül’e ertelemişti. Cuma günü yapılacak duruşmada mahkemenin hükmü açıklaması bekleniyor. 

Tarık Tolunay’ın çizimi ile Canan Kaftancıoğlu.

Cumhuriyet Davası Yargıtay’da

Cumhuriyet gazetesi davasında 25 Nisan 2018’de 14 eski çalışana gazetede yayımlanan yazılar ve haberler gerekçe gösterilerek mahkûmiyet verildi. Bir yıl sonra dosyada istinaf incelemesi yapan ceza dairesi, kararı onadı ve beş yılın altında hapis cezasına mahkûm edilen altı kişi cezaevine girdi. Beş yılın üstünde hapis cezasına mahkûm edilen altı kişi ise Yargıtay nezdinde itiraz hakkı bulunduğu için cezaevine girmedi. 

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı 16 Temmuz’da açıkladığı tebliğnamede, mahkûmiyet kararlarının bozulmasını istedi. Bu görüşün 25 Nisan 2019’dan bu yana cezaevinde bulunan Musa Kart, Güray Öz, Hakan Kara, Mustafa Kemal Güngör ve Önder Çelik’in durumuna da etki etmesi istendi. Başsavcılık ayrıca, davanın temel suçlaması olan “yayın politikasının değişikliğiyle örgüte yardım edildiği” iddiasıınn da olgusal olmadığını belirtti. 

Tebliğnamenin açıklanmasından sonra adli tatil başladı. Adli yılın açılmasıyla Yargıtay’ın dosyayı incelemesi ve cezaevindeki gazetecilerin serbest bırakılması bekleniyor. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.