Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Berkin Elvan Davası: Dosyaya atanan jandarma bilirkişi “katkı sağlayamayacağı” gerekçesiyle dosyadan çekildi

Gezi Parkı eylemleri sırasında polisin attığı gaz kapsülünün başına isabet etmesiyle yaşamını yitiren Berkin Elvan’ın faili polis Fatih Dalgalı’nın yargılandığı davaya atanan jandarma bilirkişi, “istenilen düzeyde katkı sağlayamayacağı” gerekçesiyle dosyadan çekildi. İstanbul İl Jandarma Komutanlığı’na bağlı bilirkişiler de 29 Mayıs 2019’da hazırladıkları raporda olaya karışan polislerin kusur oranlarının tespitinde yetersiz kaldıklarını öne sürerek dosyadan çekilmişti.

Berkin Elvan Davası’nda olaydan altı yıl sonra 10 Nisan 2019’da jandarma tarafından olay yeri incelemesi yapılmıştı. İnceleme sonunda hazırlanan raporda yapılan keşfin raporu dosyaya geldi. Keşifte olay yerinin krokisi çıkarılmış, biber gazı kapsülü silahı ile atış yapılan noktaların tespit edilmesi amaçlanmıştı. Böylece silahın kullanımı ile ilgili “kusur oranı” belirlenecekti. 29 Mayıs 2019 tarihli raporda biber gazı kapsülü silahı kullanan iki polisin kaç derecelik açıyla atış yaptıklarının tespit edilemediği anlatıldı. Raporda gaz tüfeği bilirkişilerinin sadece gaz tüfeği kullanıcısı olduğundan, olayda kusur oranlarının tespitinde yetersiz kalındığı belirtildi. Bilirkişiler, İzmir Foça Jandarma Okul Komutanlığı’ndaki usta öğrencilerin veya Adli Tıp Kurumu’nun kusur oranlarının tespiti için uygun olduklarını belirterek topu bu kurumlara attı. Davanın 19 Haziran’da yapılan 13. duruşmasında mahkeme heyeti dosyayı inceleme yapması için İzmir’e gönderdi.

İnceleme birimi yok

Foça Jandarma Komando Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanlığı 26 Temmuz 2019’da mahkemeye bilirkişi heyeti görevlendirmesi ile ilgili bir yazı yolladı. Yazıda, okulda görevli iki jandarma ile Manisa Kırkağaç Jandarma Komando Eğitim Alay Komutanlığı’nda görevli jandarma İ.A.’nın bilirkişi olarak görevlendirildiği belirtildi. Ayrıca, “Foça Jandarma Komando Okulu’na bağlı birliklerde olay yeri inceleme birimi kadrosu ve bu konuda aktif olarak görev yapan herhangi bir birim bulunmadığı” aktarıldı. Olay yeri inceleme kursu görmüş tek personelin Manisa’daki jandarma olduğu kaydedildi.

Bilim, teknoloji ve mevzuattaki gelişmelerden uzağım”

İ.A., görevlendirmeyle ilgili bir dilekçe sundu ve dosyadan çekilmek istediğini aktardı. Dilekçesinde, 2010 yılından bu yana olay yeri inceleme birimlerinde görev yapmadığını, bilim, teknoloji ve mevzuat alanındaki değişiklik ve yeniliklerden uzak olduğunu belirten İ.A., bu görevde istenilen düzeyde katkı sağlayamayacağını öne sürdü. 

Bilirkişi olacak nitelikle personel yok”

Yazıda, Foça Jandarma Okulu ve Eğitim Merkez Komutanlığı’na bağlı birliklerde görevli personelden olay yeri inceleme bilirkişisi olarak görevlendirilebilecek yeterlilikte ve nitelikle başka bir personel bulunmadığı belirtildi. 

Bir sonraki duruşma 25 Eylül’de

Davanın 14. duruşması 25 Eylül’de Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’nde yapılacak. Mahkemenin talimatıyla tutuksuz sanık Fatih Dalgalı bu duruşmaya da görev yaptığı Van’dan Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla katılacak.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.