Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Gazeteci Tunca Öğreten’e söyleşi cezası

Nokta dergisinin toplatılmasına ilişkin, o dönem derginin yazarı olan Perihan Mağden’le yaptığı söyleşi nedeniyle gazeteci Tunca Öğreten’e 7 bin TL para cezası verildi. Mağden hakkında da aynı cezaya hükmedildi. Öğreten, ceza açıklandıktan sonra “Elçiye zeval oldu” dedi.

Tunca Öğreten’in Nokta dergisinin kapatılmasıyla ilgili, derginin yazarı Perihan Mağden ile yaptığı söyleşi 14 Eylül 2015’te Diken internet sitesinde yayınlanmıştı. Mağden söyleşide teşbih yaparak, “Köşeye sıkışmış vahşi bir hayvan gibi, vahşi bir kaplan gibi” ifadelerini kullanmıştı. Söyleşi ertesi gün Yurt gazetesinin internet sitesinde de alıntılanmıştı. Peşinden Öğreten, Mağden ve Yurt gazetesi çalışanları Orhan Şahin ile Mehmet Çağlar Tekin hakkında Cumhurbaşkanına hakaret suçlamasıyla dava açılmıştı.

Davanın karar duruşması bugün İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Duruşmaya Tunca Öğreten, avukatı Sevgi Kalan ve Perihan Mağden’in avukatı Melike Polat katıldı. Duruşmayı Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu da izledi. 

Hâkim Nursel Bedir, duruşmada ilk olarak Öğreten’e esas hakkındaki savunmasını sordu. Öğreten, şunları söyledi:

“Bu bir söyleşiydi. Cevapları alıp yazıya döktüm. Bana ne söylendiyse onu yazdım. Perihan Mağden bir edebiyatçıdır ve teşbih yapmıştır. Ben de hakaret kastı gütmediğini düşündüğüm için yazdım. Benim böyle bir suç kastım yoktur. Adliye koridorlarında kimse bu kadar çok mesai yapmak istemez zaten. Elçiye zeval olmaz.”

Öğreten’in ardından avukatı Sevgi Kalan söz aldı. Kalan, “Müvekkilim gazetecidir. Dava konusu sözler röportajın bağlamından koparılmıştır. Bununla ilgili Anayasa Mahkemesi kararları da vardır. Siyasilerin eleştirilere anlayışlı olmasıyla ilgili de Yargıtay içtihatları vardır“ dedi.

Perihan Mağden’in avukatı Melike Polat da müvekkilinin ifade özgürlüğünü kullandığını söyledi. Beyanların ardından Hâkim Bedir, Öğreten’e son sözünü sordu. Öğreten, “Bir suçum yok. Beraatimi talep ediyorum” diye konuştu.

Hâkim Nursel Bedir, beş dakikalık aradan sonra kararını açıkladı. Yurt gazetesi eski çalışanlarının beraatine hükmeden Bedir, Öğreten ve Mağden’i ise 7’şer bin TL’lik adli para cezasına çarptırdı. Hâkim Bedir, Öğreten ve Mağden’in yeniden suç işlemeyeceğine dair olumlu kanaat oluşmadığını iddia ederek hükmün açıklanmasını geri bırakmadı. Karar istinaf mahkemesine taşınacak.


Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.