Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

El Chapo davası: “Meksika eski devlet başkanı 100 milyon dolar rüşvet aldı”

Tüm dünyanın dikkatini üzerine çeken “El Chapo” davasında skandal gelişmeler yaşanıyor. Brooklyn’de görülen duruşmada konuşan tanıklardan biri, eski Meksika Devlet Başkanı Enrique Peña Nieto’nun “El Chapo”dan 100 milyon dolar rüşvet aldığını iddia ederek, Meksikalı siyasetçilerin uyuşturucu kartelleri ile arasındaki karanlık ilişkileri bir kez daha gözler önüne serdi.

Washington Post’un haberine göre, “El Chapo” olarak tanınan uyuşturucu karteli lideri Joaquin Guzman’ın eski ortaklarından Alex Cifuentes, patronunun eski Başkan Peña Nieto’ya 100 milyon dolar vermekle övündüğünü söyledi. El Pais’in haberine göre, Guzman’ın sağ kolu olarak gösterilen Cifuentes, bu paranın Peña Nieto başkanlık koltuğuna oturmadan iki ay önce, Ekim 2012’de verildiğini söyledi.

Eski Meksika Devlet Başkanı Enrique Peña Nieto eşiyle.

Skandal burada bitmiyor. Cifuentes’in anlattığına göre, Kasım 2017’de Peña Nieto Guzman’la bağlantı kurarak, “saklanmasına gerek olmadığını” ve onunla çalışmak istediğini söylemiş. Cifuentes, 2006-2012 yılları arasında başkanlık yapan Felipe Calderon’un da Guzman’dan rüşvet aldığını sözlerine ekledi.

Geçen aralık ayında Peña Nieto, yolsuzluk suçlamalarıyla dolu altı yıllık görevini tamamladı. Guzman’ın 2015’te tutulduğu yüksek güvenlikli hücreden kaçması gibi olaylar, Peña Nieto hükümetinin yetersiz olduğu gibi suçlamalara sebep olmuştu. Ancak Guzman, 2016’da ikinci defa yakalanınca bu sefer ABD’ye iade edilmişti.

Yetkililerden kaçma ve yakalama girişimleriyle alay etme kabiliyetiyle “El Chapo”, Meksika’da işlemeyen güvenlik sisteminin ve 2006’dan bu yana arkasında 200 binden fazla ölü ve 30 binden fazla kayıp bırakan uyuşturucu kartelleriyle mücadeledeki yetersizliklerin simgesi olarak görülüyor.

Peña Nieto’dan bugün Meksika’da o kadar nefret ediliyor ki onu aday gösteren ve 1929-2000 yılları arasında Meksika’yı yöneten Kurumsal Devrimci Parti, ismini değiştirmeyi bile düşünüyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.