Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Nazlı Ilıcak’a 5 yıl 10 ay hapis cezası verildi

Yazıları ve katıldığı program nedeniyle Anayası’yı ihlal suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılan gazeteci Nazlı Ilıcak, 2015’te “Tahşiye” soruşturması ile ilgili yazdığı yazı nedeniyle 5 yıl 10 ay hapse mahkûm edildi. Cezayı, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası veren mahkeme verdi. 

Nazlı Ilıcak, yazar Ahmet Altan, akademisyen Mehmet Altan ve Zaman gazetesi çalışanları ile birlikte İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 16 Şubat 2018’de yazıları, katıldığı televizyon programı nedeniyle Anayasa’yı ihlal suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılmıştı. Karar, İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 2. Ceza Dairesi tarafından 2 Ekim 2018’de onanmıştı. Bu aşamadan sonra Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, kararın bozularak örgüte yardım suçundan yeniden hüküm kurulmasını talep etmişti. 

Ilıcak’ın 2 Ocak 2015’te yayımlanan “Askeri İstihbarat ve Tahşiyeciler” başlıklı yazısı nedeniyle yargılandığı davanın karar duruşması bugün İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Nazlı Ilıcak duruşmaya tutulduğu Bakırköy Kadın Cezaevi’nden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla katıldı. Ilıcak’ı avukatı Kemal Ertuğ Derin temsil etti.

Duruşma başında mahkeme başkanı Kemal Selçuk Yalçın, dosyaya yazıyla ilgili yayın kaydına ilişkin RTÜK’ten gelen belgede kaydın bulunamadığının belirtildiğini aktardı. Hâkim Yalçın’dan sonra söz hakkı duruşma savcısına verildi. Savcı, Ilıcak’ın müebbet hapis cezasıyla cezalandırılmasını talep ettiği esas hakkındaki mütalaasını tekrarladığını söyledi. 

Peşinden Nazlı Ilıcak söz aldı. Ilıcak, RTÜK’ten gelen belgeleri görmediğini belirterek, şunları söyledi:

“Bunları görmeden savunmamı yapamam. Mahkemeniz bu belgeleri bana göndermedi. Zaten esas hakkındaki mütalaa üç cümleden ibaret. Yeni bir heyet olarak buraya geldiniz. Bu dava sürecini baştan beri takip etmediniz. Bu adil yargılanmaya aykırı. Yaşım 75 ve katarakt ameliyatı geçirmem gerekiyor. Gözlerim yüzde 70 oranında görmüyor. Ameliyat için başvurdum, iki ay sonraya gün verdiler. Bu ay sonunda ameliyat olacağım. Okuyamıyorum. Basın Kanunu’nun 26. maddesi, gazetelerde yayımlanan haberler hakkında dört ay içinde dava açılabileceğini söylüyor. Türkiye, büyük reformlar geliştirmeye çalışıyor. Adalet Bakanı’na sesleniyorum: 70 yaşında bir kadın yargılandığı bir davadan tekrar yargılanıyor. Reformları hepimiz destekliyoruz ancak mevcut kanunlara uyulması gerekiyor.”

Ilıcak’ın avukatı da müvekkilinden sonra söz alarak, gazeteciler Can Dündar ve Erdem Gül’ün Yargıtay kararına atıfta bulunarak, dava açılabilmesi için öngörülen 4 aylık sürenin dolduğunu söyledi. Bunun üzerine mahkeme başkanı Yalçın, 10 dakikalık karar arası verdi. 

Yalçın, Ilıcak’ı gizli kalması gereken bilgileri açıklama suçundan 5 yıl 10 ay hapis cezasına çarptırdı. Karar, istinaf mahkemesine taşınacak. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.