Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Bolsonaro’nun Davos ziyareti, oğlu hakkındaki skandalların gölgesinde geçti

Dünya Ekonomik Forumu’nun açılış günü heyecanlı olacak gibi görünüyordu. Forumda ilk defa boy gösteren Brezilya’nın taze Devlet Başkanı Jair Bolsonaro’nun, küresel ekonominin seçkin isimlerine “yeni Brezilya”ya dair planlarını açıklaması bekleniyordu. Donald Trump ve diğer önemli Batılı liderlerin yokluğunda aşırı sağcı emekli yüzbaşı, bir yıldız gibi parlıyordu.

7 dakikalık konuşması “cansız” ve “odunsu” bulundu

Fakat Washington Post’un haberine göre sadece yedi dakika süren konuşması, gözlemciler tarafından “cansız,” ve “odunsu” bulundu. Davos’taki diğer tüm liderler gibi o da ülkesinin iş dünyası için “açık” olduğunu söyledi fakat hayata geçireceğini söylediği reformlar hakkında ilginç bir şekilde ketum kaldı. Neoliberal Chicago Okulu’ndan yeni Ekonomi Bakanı Paulo Guedes’e övgülerde bulunan Bolsonaro, tek somut plan olarak, “devlet aygıtının” küçültüleceğini ve vergi kesintileri yapılacağını söylemekle yetindi.

Amazonlara yönelik tehditleri dünya çapında endişe yaratan aşırı sağcı lider, hükümetinin “çok ihtiyaç duyulan ekonomik kalkınma ile çevresel korumayı bir arada götüreceğini” söyledi. Ancak, ülkenin tarıma ayrılan topraklarını genişletme arzusunu gizlemedi.

Azınlıklara sürekli hakaret etmesiyle tanınan Bolsonaro’nun konuşmasında kendisini, “aile değerlerinin” ve kürtaj karşıtlığı anlamına gelen “gerçek insan haklarının” bir savunucusu olarak sunması dikkat çekti.

Bolsonaro konuşmasındaki en sert mesajı sona saklamıştı: “Sol bu bölgede hâkim olamayacak. Bu sadece Güney Amerika için değil, dünya için de iyi bir şey.”

Oğul Bolsonaro’nun başı dertte

Fakat Bolsonaro’nun Davos ziyaretinin üzerine, aynı zamanda senatör olan oğlu Flavio Bolsonaro’nun karıştığı ciddi bir skandalın gölgesi düştü.

Bolsonaro’nun oğlu Flavio.

Brezilya’nın önde gelen gazetelerinden O Globo’da yayınlanan bir habere göre, Flavio Bolsonaro’nun, Rio de Janeriolu Escritorio do Crime isimli ölüm mangasıyla bağlantıları vardı. Habere göre oğul Bolsonaro, Rio’dan milletvekili olduğu zamanlarda suç örgütünün liderinin hem annesini hem de eşini işe sokmuştu. Escritorio do Crime, Rio’nun en ölümcül ve gizemli kiralık katil grubu olarak gösteriliyor.

Ayrıca, iddia edilen çete liderinin karısının ve annesinin, Jair Bolsonaro’nun arkadaşı olan Fabrício Queiroz’e Flavio Bolsonaro tarafından önerildiğini iddia edildi. Oğul Bolsonaro ise iddiaları reddediyor. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.