Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Davos’ta Trump ve popülist liderler eleştirilerin hedefi oldu

ABD Başkanı Donald Trump bu yıl Davos’taki Dünya Ekonomik Forumu’na katılmasa da kulakları epey çınlatıldı. Pek çok dünya lideri dünkü konuşmalarında, hem Trump özelinde hem de genel olarak, aşırı milliyetçi ve popülist siyasetçilere eleştirilerde bulundu.

Washington Post’un haberine göre; hükümet kapanmasından ötürü Davos ziyaretini iptal eden Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Foruma uydu bağlantısı ile katıldı. Pompeo konuşmasında İtalya’daki popülist hükümet ve Brexit süreci özelinde dünyadaki “parçalanma trendinden” bahsetti, Trump yönetiminin çabalarından söz ederek iyimser mesajlar verdi.

Pompeo, bahsettiği sorunların küreselleşmenin faydaları üzerine duyulan şüphe, göçün yol açtığı sorunlar ve politikacıların gerçekten ülkelerinin ulusal çıkarlarına göre davranıp davranmadıklarıyla alakalı olduğunu belirtti.

Mike Pompeo

Brüksel’in maliye politikalarına odaklanan İtalya Başbakanı Giuseppe Conte, Pompeo’ya benzer mesajlar verdi. Konuşmasında, Batı toplumlarında alt ve orta sınıflarda yayılan “umutsuzluk hissinden” bahseden Conte “Az sayıda istisnalar hariç herkes, yarının bugünden daha kötü olacağını düşünmeye eğilimli” dedi.

Fakat Davos’taki diğer liderlerin aynı tonda konuştuğunu söylemek zor. Bunların başında ise Almanya Başbakanı Angela Merkel geliyor.

Merkel konuşmasında, dünyada gittikçe yayılan milliyetçilik dalgasını eleştirerek şunları söyledi: “Bugün dünyada yeni bir yaklaşım görüyoruz, uluslararası sistemin geçerliliği ile ilgili şüphe duyan bir yaklaşım; ‘Önce kendi çıkarlarımıza bakmamalıyız’ ‘diyorlar ve bundan herkes için iyi bir düzen ortaya çıkacağını söylüyorlar. Bunun doğru bir yol olduğuna dair derin şüphelerim var.”

Davos’taki konuşmaların bu yılki nakaratı, mevcut düzenin yok edilmesi değil, iyileştirilmesi gerektiğiydi.

Japonya Başbakanı Şinzo Abe, kendisine ayrılan zamanı serbest ticaret ilkeleri ve iklim değişikliği ile mücadeleyi savunmak için kullandı: “Japonya özgür, açık ve kurallara dayalı uluslararası düzeni geliştirmeye kararlı.”

Davos’taki en üst düzey Çinli temsilci olan Çin Devlet Başkanı Yardımcısı Vang Çişan, küreselleşmenin kaçınılmaz olduğunu söyleyerek korumacılık ve popülizmin tehlikelerinden bahsetti. Trump’ın “Önce Amerika” söylemini hedef alarak, “Güçlünün güçsüzü ezmesini ve kendinden menkul üstünlük iddialarını reddediyoruz” dedi.

Vang Çişan

Güney Kore Dışişleri Bakanı Kang Kyung-wha’nın siyasetçilere yalan haber eleştirisi dikkati çeken konuşmalardan biri oldu: “Bugünün dünyasının tehlikesi, gerçeklere gözlerimizi kapamamızdır. Liderlerin birincil sorumluluğu, gerçeklerin önemli olduğunu vurgulamaktır.”

İspanya’nın merkez sol başbakanı Pedro Sanchez, “Bana göre asıl sona eren, dünyayı aslında herkese ait olan bir yer olarak göremeyen muhafazakâr, korumacı ve yerelci modeldir” diyerek “reaksiyoner” milliyetçiliği eleştirdi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.