Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Can Dündar’ın MİT tırları davaları birleştirildi

Gazeteciler Can Dündar ve Erdem Gül ile CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu’nun MİT tırları haberleri nedeniyle yargılandığı davada, Dündar’ın dosyaları birleştirildi. Duruşmalar 15 Mayıs’a ertelendi.

Cumhuriyet gazetesinde yayımlanan mühimmat yüklü MİT tırlarına ilişkin haberler nedeniyle İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde bugün üç duruşma yapıldı. Kapalı olarak görülen duruşmalara Erdem Gül katılırken, Dündar ve Berberoğlu’nu avukatları temsil etti. Dündar, Gül ve Berberoğlu örgüte yardım suçundan yargılanırken, Dündar ayrıca, devletin gizli kalması gereken belgelerini temin suçundan ve haberlerle ilgili yaptığı açıklama nedeniyle yargılandı. 

Sanıkların birlikte yargılandığı davada, Berberoğlu’nun avukatları, müvekkillerinin milletvekili olduğunu belirterek, yargılamanın onun yönünden durmasını talep etti. Mahkeme ise Berberoğlu’nun yeni bir dokunulmazlık korumasına kavuşmayacağı kanaatine vardığı gerekçesiyle talebi reddetti.

Dava kapsamında savcı, önceki celselerde esas hakkındaki mütalaasını açıklamış, sanıkların 15 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılmalarını talep etmişti. Savcı, bugünkü duruşmada mütalaasını tekrarlayınca, Dündar, Gül ve Berberoğlu, son savunmalarını hazırlamak için süre istedi. Mahkeme, Dündar’ın dosyasını bu dosyadan ayırarak, Gül ve Berberoğlu’na süre verdi. Duruşma 15 Mayıs’a ertelendi. 

Dündar’ın devletin gizli kalması gereken belgelerini temin etme suçlamasından ayrılan dosyası ile hakkındaki diğer iki dava, yargılamanın uzayabileceği gerekçesiyle birleştirildi. Bu duruşma da 15 Mayıs’a ertelendi. Duruşmaları Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu da takip etti. 

İlk yargılama sürecinde 6 Mayıs 2016’da Dündar, devletin gizli kalması gereken belgelerini açıklama suçundan 5 yıl 10 ay, Erdem Gül ise 5 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. Yargıtay, mahkûmiyet kararını bozarak Gül’ün beraat etmesi gerektiğine, Dündar hakkında da 15 yıldan 20 yıla kadar hapis cezası öngören “gizli kalması gereken bilgileri casusluk maksadıyla temin etme” suçundan hüküm kurulması gerektiğine karar vermişti. Aynı dava kapsamında Berberoğlu, 25 yıl hapis cezasına çarptırılarak tutuklanmıştı. İstinaf mahkemesi, bu kararı bozarak Berberoğlu’nu 5 yıl 10 ay hapis cezasına mahkûm etmiş, tahliye de etmemişti. Berberoğlu, Yargıtay’ın kararı onaması üzerine tutuklanmasından 1 yıl 3 ay sonra tahliye edilmişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.