Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

IŞİD’in elindeki son köyden umutsuz kaçış

New York Times’ın haberinden alıntıdır.

IŞİD’in elindeki son toprak parçasından gelen adamların, çöle çizilen turuncu çizginin arkasında durması emrediliyor: Suriyeliler bir tarafa, Iraklılar öbür tarafa.

Peçeli kadınlar ve sımsıkı kavradıkları çocukları da ülkelerine göre ayrılmış, farklı bir yerde toplanmışlar.

Kaçanların birkaçı o kadar kötü yaralanmışlar ki PYD’nin de içinde olduğu Suriye Demokratik Güçleri’ne (SDG) teslim olmak için buraya kadar battaniyelerle taşınmışlar.

Kuşluk vaktinde ABD Özel Kuvvetleri zırhlı araç konvoyuyla alana geliyor. IŞİD militanı olduğundan şüphelenilen adamlardan tek sıra olmaları isteniyor. Elleri havada, askerler ve köpekler tarafından aranıyorlar. Sonra parmak izleri alınıyor, fotoğrafları çekilip sorgulanıyorlar.

SDG savaşçıları Bağuz’da

Son haftalarda binlerce insan, zamanında Britanya adası kadar toprağa hükmeden IŞİD’in elindeki son köy olan Bağuz köyünden akın akın kaçmaya başladı. Militanlar batıda rejim güçleri, doğuda ve kuzeyde ABD destekli SDG tarafından 3,5 kilometre karelik bir alana sıkıştırılmış durumdalar.

Ta ilk günlerinden itibaren IŞİD’e dahil olanlar bile canlarını kurtarmaya bakıyorlar.

Çölde kaçanların çoğu militanların eşleri ve çocukları. Kürt yetkililere göre aralarında çok azı bölgenin yerlisi.

Bir ay kadar önce IŞİD’den kurtarılan Hacin’de bir milis, harap olmuş belediye hastanesinde.

Bunların önemli bir kısmını Bağuz’a kaçmadan önce Irak’ta IŞİD’in yönetimi altındaki şehirlerde yaşayan Iraklılar oluşturuyor. Fakat geçen hafta teslim olanlar arasında çok sayıda Almanya, Fransa, Britanya, İsveç ve Rusya vatandaşı da bulunuyor, 100 ülkeden 40 bin savaşçıyı bayrağı altında toplayan grubun çağrısının genişliğini kanıtlarcasına.

SDG tarafından tutuklanan şüpheliler.

ABD’li ve Kürt yetkililere göre geçen ayki hızlı ilerlemeden sonra, Bağuz’a yönelik askeri operasyonlar IŞİD kuşatmasını bitirmek için müzakerelerden ötürü durdurulmuş.

Müzakerelerdeki önemli konulardan biri, geçen sonbaharda bir IŞİD karşı saldırısında ele geçirilen SDG milislerinin kaderi. IŞİD milislerden birinin kafasını keserken bir video yayınlamıştı.

SDG Sözcüsü Mustafa Bali, IŞİD temsilcilerinin güvenli geçiş hakkı talebini reddettiklerini söyledi.

“Son damlamıza kadar savaşacağız” dedi.

Yetkililer, hassas ayrıntıları konuştukları için isimlerini vermediler.

Güvenlik güçlerine göre IŞİD’le müzakere etmek çelişkili gibi görünse de bu şekilde çok sayıda sivilin hayatını ve altyapı tesislerini kurtarmışlar.

IŞİD bölgesinden kaçanların arasında bir kız çocuğu.
Bağuz’da zamanında IŞİD tarafından karargâh olarak kullanılan bir villa.
Milisler Hacin’de devriyede. IŞİD neredeyse tüm topraklarını kaybetse de hâlâ çevresine korku salıyor.

22 yaşındaki Emel Muhammed el-Sussi, ikinci defa teslim olmuş. Keskin nişancı olan eşi 2017’de Rakka kuşatması sırasında öldürülünce teslim olup sekiz ay tutuklu kalmış.

Sonra bir gün diğer onlarca IŞİD militanı eşiyle kamyonlara doldurulup IŞİD’e geri verilmişler: “Bizden gitmemizi istediler ve ‘Artık ülkenizdesiniz’ dediler. Sonra bunun bir esir değiş-tokuşu olduğunu anladık.”

Halifeliğin sıkı bir taraftarı olduğunu söyleyen genç kadını teslim olmaya zorlayan şey ise, açlık olmuş. Haftalarca hayvan yemiyle beslenmişler. Başka bir kadın da evlerin çatlaklarında buldukları otları haşlayıp yediklerini belirtiyor.

Bir şarapnel parçasının isabet etmesiyle bir ayağını kaybeden bir kadın, kamyondan battaniyeyle indiriliyor. Sırtından yaralanmış yaşlı bir adam bitkin, yatakta uzanıyor. 20’lerindeki bir kadın ölmeden kısa süre önce toplanma noktasına gitmeye çalışıyor. Ailesinin elinden onu battaniyeye sarmak dışında hiçbir şey gelmiyor.

Ailesi IŞİD’e katılmış Türkiye’den okul yaşlarında bir kız çocuğu, havan topunun bacaklarında açtığı yaralar yüzünden yerinden kalkamıyor. Altı yaşında bir çocuk aceleyle ABD’li ilk yardım görevlilerine götürülüyor.

Sağlıkçılardan biri “Yapamayacak. Nabzı çok düşük” diye uyarıda bulunurken çocuk acı içinde titremeye ve inlemeye başlıyor. Başı, kolu ve bacağından kanlar akıyor.

Annesi yanında gözyaşlarını silmek için sık sık siyah peçesini kaldırıp indiriyor.

Kadın Halepli olduğunu söylüyor. IŞİD üyesi olmadığını söyleyen anne, eşini bir hava saldırısında kaybetmiş.

Elinde bir stetoskop, yardım görevlileri çocuğun kalbini dinliyor: “Boğuluyor. Gitmemiz lazım.”

6 yaşındaki çocuk yardım görevlilerinin arasında.
SDG’liler bir evin terasında otururken.
20 yaşlarında bir kadın defnediliyor.

Öğleden sonra SDG’liler taşlık toprakta genç kadın için bir mezar kazıyorlar. Kadının ailesinden tek bir kişi var cenazede. Naaşı yavaş yavaş kıbleye doğru kazılmış mezara indiriyor.

Mezarı kazan adamlar dua etmek için avuçlarını beş saniyeliğine havaya kaldırıyorlar.

Yanda, yeni kazılmış üç mezar daha var.

Mezarların biri, sadece bir metre uzunluğunda.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.