Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Altıncı büyük yok oluş kapıda: Böceklerin sayısı giderek azalıyor

The Guardian’ın haberinde, böcekler ile ilgili küresel seviyede yapılan bir araştırmanın sonuçları paylaşılıyor. Buna göre, böceklerin sayısı küresel ölçekte öyle hızlı azalıyor ki neredeyse birçok böcek türü yok oluşun eşiğinde. Öte yandan, böceklerin sayısının hızla azalması aynı zamanda ekosistem için de ciddi riskler oluşturuyor.

Araştırmaya göre, böcek türlerinin yüzde 40’ının sayısı azalırken, üçte biri de ciddi tehdit altında. Böcek türlerinin soylarının tükenme hızları memelilerin, sürüngenlerin ve kuşların yaşadığının sekiz katı. Aynı araştırmaya göre böceklerin toplam kütlesi her yıl yaklaşık yüzde 2.5 oranında azalıyor. Bu durum, bir yüzyıl içerisinde tüm böceklerin yok olabileceğine işaret ediyor.

Altıncı yok oluş dönemi

Dünya tarihinde bilim insanlarının ölçebildiği ve iddia ettiği beş büyük yok oluş dönemi var. Şu anda bunlardan altıncısının içinde olduğumuz düşünülüyor. Altıncı ve şu an içinde olduğumuz yok oluş ise bilim insanlarına göre büyük hayvanların yok oluşu. Bunların varlığını ve sayılarının nasıl değiştiğini ölçmek bilim insanları için nispeten daha kolay. Ancak varlıkları büyük hayvanlara göre kolayca tespit edilemeyen böcekler, sayı ve tür olarak diğerlerinden çok daha kalabalık; böceklerin sayısı insanların tam 17 katı.

Ekosistem için risk

Öte yandan, böceklerin varlığı ekosistem için hayati bir öneme sahip. Diğer canlılar için besin kaynağı oluşları, zararlı maddelerin dönüşümündeki rolleri ekosistem için onları vazgeçilmez bir unsur haline getiriyor.

Daha önce Almanya ve Porto Riko’da yapılan çalışmalarda böceklerin sayılarının düşüş halinde olduğu tespit edilmişti. Ancak son yapılan çalışmayla, bunun küresel bir eğilim olduğu saptandı. Araştırmayı yapıp bulgularını Biological Conservations’ta paylaşan bilim insanları, üretim biçimimizi değiştirmediğimiz sürece, bu durumun yaşamlarımız üzerinde çok olumsuz etkileri olacağını belirtiyor. Bilim insanları düşüşün başlıca sebebinin tarımda kullanılan ilaçlar olduğunun, ancak şehirleşme ve küresel iklim değişikliğinin de diğer nedenler olarak öne çıktığının altını çiziyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.