Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ÇHD Davası’nda duruşma yapılmadan mütalaa açıklandı: 20 avukata örgüt üyeliği suçundan ceza istendi

Çağdaş Hukukçular Derneği ve Halkın Hukuk Bürosu üyesi avukatlar, 12 Eylül 2017’de gözaltına alınarak tutuklandı. Soruşturmaya ilişkin iddianamede, 20 avukata örgüt üyeliği suçlaması yöneltildi, avukatların savunmasını üstlendiği davalar, bu suçlamaya delil olarak gösterildi.

Tutuklanan avukatlardan birçoğu 2013’te sonradan Fethullahçı yapıya üye olduğu gerekçesiyle tutuklanan Savcı Adem Özcan’ın yürüttüğü soruşturma kapsamında bir yıldan fazla cezaevinde kalmıştı. Bu soruşturmanın delilleri de iddianamede suçlama olarak yer aldı.

Davanın duruşmaları İstanbul 37. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 10 Eylül 2018’de başladı ve mahkeme, tüm tutukluların tahliyesine hükmetti. Duruşma savcısı karara itiraz edince ertesi gün tekrar yakalama kararı çıkarıldı ve avukatlar Aycan Çiçek, Behiç Aşçı, Aytaç Ünsal, Engin Gökoğlu, Ahmet Mandacı ve Selçuk Kozağaçlı, yeniden tutuklandı.

Davanın 3-4 ve 5 Aralık 2018’de yapılan ikinci tur duruşmalarında yalnızca Ahmet Mandacı tahliye edilmiş, duruşma 18 Mart’a ertelenmişti. Bu duruşma öncesi Savcı Alaattin Çolak, dört sayfalık esas hakkındaki mütalaasını mahkemeye sundu. Mütalaada, iddianamedeki suçlamalar tekrarlandı ve şu ifadeler kullanıldı:

“Sanıkların örgüt içerisindeki konumu, yürüttükleri faaliyetler ve haklarında yapılan diğer tespitler neticesinde suç konusu eylemlerinin örgüt içerisindeki süreklilik, çeşitlilik ve yoğunluğu sağlayarak DHKP/C silahlı terör örgütü üyeliği kapsamında kaldığı anlaşılmakla, eylemleri gereği örgüt üyeliği suçundan ayrı ayrı cezalandırılmalarına…”

Savcı Çolak, tutuklu avukatların eylemlerinin sabit olduğunu iddia ederek, tutukluluk hallerinin ayrı ayrı devam etmesini talep etti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.