Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

BDDK, İş Bankası’nın 6,5 milyar liralık kârını dağıtmasına izni vermedi

Türkiye İş Bankası, Kamuyu Aydınlatma Platformu (KAP) üzerinden yaptığı açıklama ile Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) uygun bulmadığı için dönem kârını dağıtamayacağını duyurdu. Bankanın açıklaması şöyle:

“Bankamız, bankacılık mevzuatı çerçevesinde, Esas Sözleşmeye göre kâr dağıtımı izni için Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’na başvuruda bulunmuştur.

Kurum, bankacılık sektörünün geneline ilişkin özkaynak yapısının olabildiğince güçlü tutulmasına yönelik ihtiyatlı politikası paralelinde kârın bünyede bırakılması gerekliliğinden hareketle, Bankamız net dönem kârının Esas Sözleşmeye göre nakden dağıtılması talebini uygun bulmamıştır.

Bu çerçevede, Yönetim Kurulumuzun 28.02.2019 tarihli kararı uyarınca, kârın Esas Sözleşmemizin 58. Maddesinin (a) bendinde belirtilen yedek akçeler ayrıldıktan sonra kalan kısmının olağanüstü yedek akçeye aktarılması hususu ekte yer aldığı şekilde Genel Kurulun onayına sunulacaktır.”

İş Bankası’nın 2018 yılı net dağıtılabilir dönem kârı 6 milyar 431 milyon 812 bin 206 lira (6.431.812.206 TL).

Banka uzun bir süredir AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın hedefinde. Erdoğan, bankadaki CHP hisselerinin Hazine’ye devredilmesini istiyor. CHP’nin İş Bankası’nda Atatürk’ten miras yüzde 28 hissesi ve bu hisseleri temsil etmek üzere de banka yönetim kurulunda dört üyesi bulunuyor. Yine Atatürk’ün vasiyeti gereği CHP, hisselerden gelen kâr payını Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu’na gönderiyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.