Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Ekonomik kriz zenginleri de vurdu: Türkiye’nin dolar milyarderi sayısı 40’tan 29’a geriledi

Aylık ekonomi haberleri dergisi Forbes Türkiye, 14’üncü kez hazırladığı “En Zengin 100 Türk” listesini açıkladı. Kimilerinin eşit servete sahip olması nedeni ile 119 kişiden oluşan Forbes 100’deki iş insanlarının toplam serveti 99,9 milyar dolar. Bu servet bir önceki listede 121,4 milyar dolardı. Yine 119 kişiden 101’inin serveti geçen yıla göre azaldı. Forbes Türkiye’nin geçen yılki listesinde 40 olan dolar milyarderi sayısı bu yıl 11 kişi azalarak 29’a düştü.

Rönesans Holding Başkanı Erman Ilıcak

Külliyenin müteahhidi en zengin Türk

Forbes Türkiye’nin “En Zengin 100 Türk” listesinin ilk sırasında, 3,8 milyar dolarlık servetiyle Erman Ilıcak yer alıyor. Ilıcak, merkezi Rusya’nın St. Petersburg kentinde bulunan Rönesans İnşaat’ın kurucusu. 1993 yılında kurulan Rönesans İnşaat, yıllar içinde dünyanın 23 ülkesinde ana müteahhit ve yatırımcı olarak hizmet veren, inşaat, gayrimenkul geliştirme, enerji, endüstri tesisleri ve sağlık sektörlerinde faaliyet gösteren Rönesans Holding’e dönüşmüş durumda. Ama holding temel olarak hâlâ, Türkiye’de şirketleri, yatırımları ve girişimleri olan bir Rus şirketi. 

Türkiye’de İstanbul, Ankara, İzmir ve Adana’daki Optimum AVM’leri, İstanbul-Maltepe’deki Hilltown AVM ve Piazza Maltepe AVM’yi inşa edip işleten, Adana, Yozgat, Elazığ, Bursa, İstanbul-İkitelli şehir hastanelerini inşa eden Rönesans, bunlardan öte “Cumhurbaşkanlığı Külliyesi”ni inşa etmiş olmakla tanınıyor. 

Lenin’den alıntı, Nâzım Hikmet’ten şiir

Rönesans Holding’in web sitesinde holdingin yönetim kurulu başkanı olarak kızı İpek Ilıcak Kayaalp görünse de, Erman Ilıcak da “başkan” sıfatı ile mesaj veriyor. Mesajında, Lenin’in sözlerinden alıntı yapan (Bahar bütün çiçekler açtığında güzeldir) Ilıcak, “Bizim hikâyemizi en iyi anlattığını düşündüğüm şiiri” diyerek Nâzım Hikmet’in “Yürümek” şiirini de paylaşıyor.

Murat Ülker ikinciliğe düştü

Forbes Türkiye’nin listesinde son beş yılın en zengini olan Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ülker ise 3,7 milyar dolarlık servetiyle ikinci sıraya geriledi. Listede üçüncülüğü 2,1 milyar dolarlık servetleriyle Fiba Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Özyeğin ve biyoteknoloji şirketi Samumed’in kurucusu Osman Kibar paylaştı.

En zengin Türkler listesinde bu yıl 11 isim ilk kez yer aldı. Daha önceki yıllarda listeden düşen üç isim ise bu yıl listeye geri döndü. Toplam servetten 6,1 milyar dolar pay alan bu isimler arasında geçen yıl hayatını kaybeden ENKA’nın kurucusu Şarık Tara ve Erdoğan Demirören’in varisleri ile 2016’da hayatını kaybeden Mustafa Koç’un iki kızı da yer alıyor.

Dolar milyarderi Türkler

Forbes Türkiye’nin “En Zengin 100 Türk” listesindeki dolar milyarderi 29 Türk ve servetleri şöyle:

Erman Ilıcak (Rönesans Holding) 3,8 milyar dolar

Murat Ülker (Yıldız Holding) 3,7 milyar dolar

Hüsnü Özyeğin (Fiba Holding) 2,1 milyar dolar

Osman Kibar (Samumed) 2,1 milyar dolar

Ferit Şahenk (Doğuş Holding) 2,0 milyar dolar

Semahat Arsel (Koç Holding) 2,0 milyar dolar

Ahmet Çalık (Çalık Holding) 1,9 milyar dolar

Filiz Şahenk (Doğuş Holding) 1,9 milyar dolar

Rahmi Koç (Koç Holding) 1,9 milyar dolar

Melih Abdulhayoğlu (Comodo) 1,8 milyar dolar

Suat Günsel (Yakın Doğu Üniversitesi) 1,8 milyar dolar

Nihat Özdemir (Limak Holding) 1,7 milyar dolar

Sezai Bacaksız (Limak Holding) 1,7 milyar dolar

Suna Kıraç (Koç Holding) 1,7 milyar dolar

Bülent Eczacıbaşı (Eczacıbaşı Holding) 1,6 milyar dolar

Hamdi Ulukaya (Çobani Yoğurt) 1,6 milyar dolar

Turgay Ciner (Park Holding) 1,6 milyar dolar

Faruk Eczacıbaşı (Eczacıbaşı Holding) 1,5 milyar dolar

Mehmet Ali Aydınlar (Acıbadem Hastaneleri) 1,4 milyar dolar

Murat Vargı (MV Holding) 1,3 milyar dolar

Eren Özmen (Sierra Nevada Corp.) 1,2 milyar dolar

Fatih Özmen (Sierra Nevada Corp.) 1,2 milyar dolar

Fuat Tosyalı (Tosyalı Holding) 1,2 milyar dolar

Mustafa Küçük (LC Waikiki) 1,2 milyar dolar

Ayhan Tosyalı (Tosyalı Holding) 1,1 milyar dolar

Deniz Şahenk (Doğuş Holding) 1,1 milyar dolar

Fatih Tosyalı (Tosyalı Holding) 1,1 milyar dolar

Hamdi Akın (Akfen Holding) 1,1 milyar dolar

M. Nazif Günal (MNG Holding) 1,1 milyar dolar

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.