Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

UNICEF uyardı: Kızamık küresel çapta yeniden yayılıyor

The Guardian’da yer alan habere göre, kızamık küresel çapta yayılıyor ve Ukrayna, Brezilya ve Filipinler bu salgından en çok etkilenen 10 ülke arasında başı çekiyor. Birleşmiş Milletler Uluslararası Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) ise tüm bunlara karşı aşılamanın yaygınlaştırılmasını ve iyileştirilmesini talep ediyor.

Çocuklarda görülen kızamık vakaları küresel seviyede büyük bir artış eğiliminde. Özellikle 10 ülke bu artışta büyük pay sahibi. UNICEF’in yaptığı araştırmanın sonuçlarına göre, 2018 yılında 2017’ye oranla 98 ülkede kızamık vakasında artış gerçekleşti. İlginç olan unsur bu 98 ülke arasında daha önce kızamığı aşılama yoluyla tamamen ortadan kaldıran ülkelerin de bulunması. Kızamık vakalarının görüldüğü birçok ülkede savaş ve altyapı sorunlarından dolayı aşıya ulaşmak zorken, bazı ülkelerde ise kızamık vakalarının artışının aşı karşıtı fikirler ve kampanyalardan kaynaklandığı ifade ediliyor.

Uzmanlar kızamığın ebola, grip ve veremden daha hızlı yayılma gösterdiğinin ve yetersiz beslenen çocuklar ile aşılanmak için çok küçük olan bebeklerde ölümcül sonuçlar yaratabileceğinin altını çiziyor. Kızamığın belli bir tedavi şekli yok ancak aşılanma ömür boyu koruma sağlıyor.

Dünya çapında 300 bin vaka

Yukarıda bahsedilen 10 ülke arasında Ukrayna, Filipinler ve Brezilya kızamık vakalarında rekor artış yaşadı. 2018 yılında dünya çapında 300 bin kızamık vakası rapor edilmiş durumda.

UNICEF Direktörü Henrietta H. Fore “Bu bir uyanma çağrısı aslında, hızla yayılan bu hastalığa karşı ucuz, verimli ve güvenli bir aşılamamız var” dedi. Fore aşılamanın son iki yüz yılda milyonlarca insanı ölümden kurtardığını da sözlerine ekledi.

Uzmanlar önlem alınmazsa kızamığın yakın gelecekte çok daha fazla çocuğu etkileyeceğini söylüyor. Alınacak başlıca önlemin ise özellikle aşı karşıtı fikirlerin etkili bölgelerde anne ve babaları bilgilendirmek ve onlara aşılamanın önemini anlatmak olduğu ifade ediliyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.