Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Aşı karşıtı hareketler Filipinler’de kızamık krizini tetikledi

Filipinler’de şu sıralar şiddetli bir kızamık krizi yaşanıyor. Son sayılara göre ülkede kızamık salgınında 4 binden fazla kişi hasta olurken, 70 kişi hayatını kaybetti. The Washington Post’un haberine göre bu kriz, geçen yıl uygulanan aşı programına karşı gösterilen tepkiler ve bebeklere aşı yaptırma konusundaki isteksizlikten kaynaklanıyor. Ölenlerin çoğunluğunun aşılanmamış bebekler olması sebebiyle sağlık ve hükümet yetkilileri şu sıralar ebeveynleri çocuklarını aşılatmaları için ikna etmeye çalışıyor.

Filipinler Pediatri Derneği’ne göre kızamık vakalarının sayısı geçen yıla göre beş kat arttı ve bu sayı ülkenin hem şehirlerinde hem de kırsal bölgelerinde hızla artmaya devam ediyor. Filipinler Cumhurbaşkanı Rodrigo Duterte, geçtiğimiz günlerde halka “Rehavete kapılıp kayıtsız kalmayın, çocuklar aşılara ihtiyaç duyuyor” diye seslenmişti.

Filipinler Aşılama Vakfı’na göre, 2010 yılında bu hastalıktan neredeyse kurtulmak üzere olan ülkede kızamık krizinin yeniden alevlenmesi, aşı karşıtı hareketlerin tehlikelerini gözler önüne seriyor. Ayrıca ABD ve Avrupa’nın bazı bölgelerinde komplo teorileri ve yanlış bilgilendirmelerle ortaya çıkan benzer karşıt hareketlerin dünya genelinde 6,7 milyon vaka ile küresel bir kızamık salgınına sebep olduğu düşünülüyor. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.