Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Afganistan’da barış görüşmelerini kilitleyen büyük soru: Terörizm nedir?

ABD ve Afganistan arasındaki barış görüşmeleri büyük umutlarla başladıktan 11 gün sonra, 18 yıldır süren savaşın sona ermesinin kolay olmadığı iyice ortaya çıktı.

New York Times’ın haberine göre görüşmelerin ilerlemesini engelleyen en büyük sorunlardan biri şu çok temel soru: Terörizm nedir, kimler teröristtir?

Bu sorunun cevabı çok önemli çünkü taraflar kağıt üzerinde iki kritik konu hakkında çoktan uzlaşıya varmış durumdalar: ABD güçlerinin çekilmesi ve 2001’de olduğu gibi Afgan topraklarının ABD ve müttefiklerine yönelik saldırılar için kullanılmaması.

Taliban, Afganistan topraklarının uluslararası saldırılar için bir sıçrama tahtası olarak kullanılmayacağı sözünü verdi. ABD’li müzakereciler ise Afganistan topraklarının “teröristler” tarafından kullanılmamasının özellikle altını çizdiler, fakat Taliban, uluslararası bir terörizm tanımı olmadığını öne sürerek buna itiraz etti.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ise Taliban’ı terör örgütü olarak adlandırmaktan vazgeçmiyor.

Geçen ocak ayında Taliban’ın bombalı saldırısından sonra Kabil’de bir sokak.

Her iki taraf da görüşmelerin devam ettiği dışında bir detay vermiyor. Fakat mevcut ve eski müzakereciler, görüşmelerin derin, kimi zaman da duygusal anlaşmazlıklardan ötürü birkaç defa neredeyse bitme noktasına geldiğini söyledi.

Taliban’ın siyasi gücünden taviz verip vermeyeceği de şüpheli. Ülkede tüm iktidara talip olmadıklarını söyleseler de şimdiye dek Afgan hükümeti ile görüşmeyi reddettiler. Afgan hükümeti, ABD tarafına görüşmeler bitmeden çekilmeleri durumunda ellerinin zayıflayacağı noktasında uyarılarda bulunuyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.