Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Ukrayna’da devlet başkanlığı yarışının favorisi, halka kendini TV’deki dürüst devlet başkanı rolüyle sevdiren bir komedyen

Ukrayna’da 31 Mart’ta yapılacak devlet başkanlığı seçimlerinin favori adayı, beklenmedik şekilde devlet başkanı seçilen dürüst bir öğretmeni canlandırdığı TV dizisiyle şöhretine şöhret katmış olan komedyen Volodimir Zelensky. “Halkın Hizmetkârı” adlı dizinin 41 yaşındaki yıldızı, seçimlere katılmak için diziyle aynı adı taşıyan bir de parti kurmuş. Zelensky’nin siyaset deneyimi dizidekiyle sınırlı olsa da, adaylığını açıkladığı ilk günden bu yana deneyimli rakiplerinin, ülkenin en zengin işadamlarından mevcut Devlet Başkanı Petro Poroşenko ile eski Başbakan Yulya Timoşenko’nun önünde gidiyor.

Kendisini liberal olarak tanımlayan Zelensky, dizide canlandığı karakter gibi dürüst biri olduğunu söylüyor. Dürüstlük vurgusu önemli zira ülke şu sıralarda, Poroşenko’nun adının karıştığı askeri yolsuzluk iddialarıyla çalkalanıyor. Bağımsız bir grup gazeteci, Poroşenko ve yakın çevresinin Rusya’dan Ukrayna’ya kaçak yollardan askeri yedek parça sevkiyatı yaptığını ve parçaların orduya gerçek fiyatının 2 ila 4 katı üzerinde fiyatlarla satıldığını belgeleyen bir haber yayınlamıştı. Yolsuzluk iddiaları ardından Timoşenko rakibini vatana ihanetle suçlarken, Zelensky kampanyasında Poroşenko’nun hapse girmemek için yeniden aday olduğunu anlatıyor.

Zelensky’nin “Halkın Hizmetkârı” dizisinde canlandırdığı dürüst öğretmen karakteri, ilk sezonda yolsuzlukları açığa çıkarıp beklenmedik şekilde devlet başkanı seçiliyor. İkinci sezonda ise IMF’nin baskıları yüzünden görevinden istifa etmek zorunda kalıyor.

Kabinesini Instagram takipçilerinin önerileriyle belirleyecek

Washington Post’un haberine göre, sevilen bir sit-com yıldızı olan Zelensky sosyal medyayı aktif kullanıyor. Geçenlerde 2 milyon 800 bin kişilik Instagram takipçilerine başbakan, dışişleri bakanı, savunma bakanı, hatta istihbarat servisi başkanı ve başsavcı kim olsun diye sormuş. Kabinesini takipçilerinin önerileriyle kurmak istediğini söylüyor. Gazete, Zelensky’nin dış politikaya ilişkin bazı görüşlerini de sıralamış:

“Ukrayna’nın NATO ve Avrupa Birliği üyeliğini desteklemekle birlikte nihai kararın referandumla halk tarafından verilmesinden yana. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Ukrayna’nın doğusundaki savaşın sona erdirilmesi için pazarlık yapmak istiyor ama bunu Rusya’ya daha fazla toprak kaybetmeden nasıl yapacağına ilişkin net şeyler söylemiyor. ”

44 aday yarışıyor

Ukrayna’da devlet başkanlığı için 44 aday yarışıyor. 31 Mart’taki oylamada herhangi bir adayın oyların yüzde 50’sinden fazlasını alamaması durumunda, ikinci tur 21 Nisan’da yapılacak.

Bu arada, Kırım’ın 2014 yılında Rusya tarafından ilhak edilmesinin ardından Kiev’e taşınan Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) seçimlerde mevcut başkan Petro Poroşenko’nun adaylığını desteklediğini açıkladı. Kırım Tatarlarının Milli Lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, 2014 yılında Petro Poroşenko Bloku “Dayanışma” listesinden Ukrayna milletvekili seçilmişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.