Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Alper Taş: “Biz bir korkuyu örgütlemiyoruz, gelecek, umut ve Beyoğlu’nu nasıl kuracağımızı anlatıyoruz”

31 Mart Yerel Seçimleri için geri sayım başladı. Sonuçları en çok merak edilen yerlerden biri de İstanbul’un Beyoğlu Belediyesi. İstanbul’un kadim ve kozmopolit ilçelerinden Beyoğlu’nda iki aday yarışıyor.

Cumhur İttifakı’nın adayı AKP’den Haydar Ali Yıldız. Yıldız, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın hemşehrisi, Rize Güneysu doğumlu. Cumhurbaşkanı Başdanışmanı ve 26. Dönem AK Parti İstanbul Milletvekili olan Yıldız, birçok kez AKP İstanbul İl Seçim Koordinasyon Merkezi Başkanlığı da yaptı. Yıldız aynı zamanda, Okçular Tekkesi Vakfı Kurucu Başkanı. Bu vakıf, kendisine tahsis edilen Kasımpaşa-Okmeydanı arasındaki araziyle gündem olmuştu.

CHP’nin adayı ise, Türkiye sol-sosyalist hareketinin tanınan isimlerinden, 2009 yılından beri Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP) Genel Başkanlığı görevini yürüten Alper Taş. Alper Taş’ın adaylığını İYİ Parti de destekliyor.

Adaylığının açıklandığı günden bu yana yaklaşık bir buçuk aydır Beyoğlu halkına temas etmeye çalışan Taş bugün, Taksim’de basın mensupları ile kahvaltıda buluştu. Bugüne kadar katettikleri yolu aktaran Taş, yerel yönetimde Beyoğlu’nda yaşayan vatandaşlarla birlikte kurmayı planladıkları belediyecilik modelinden bahsetti.

Farklı sosyo-kültürel grupların ve kimliklerin yaşadığı, kent yoksullarının ve sınıfsal çelişkilerin de görünür olduğu Beyoğlu gibi bir ilçede Alper Taş’ın şansı nedir?

Beyoğlu seçmeninin daha önceki seçimlerdeki oy tercihlerine baktığımızda, 2014 yerel seçimlerinde AKP’nin yüzde 47,8, MHP’nin yüzde 4,9, CHP’nin yüzde 35,2, HDP’nin yüzde 7,3, Saadet Partisi’nin ise yüzde 3,2 oranında oy aldığını görüyoruz. 2014 Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ise, Beyoğlu’nda Recep Tayyip Erdoğan’a yüzde 53,2, Selahattin Demirtaş’a yüzde 13,07, Ekmeleddin İhsanoğlu’na ise yüzde 33,73 oranında oy çıkmıştı. 24 Haziran 2018 genel seçiminde Beyoğlu’nda AKP yüzde 45,1, CHP yüzde 22,2, HDP yüzde 16,7, MHP yüzde 7,6, İYİ Parti ise yüzde 6,2 oranında oy aldı. 2018 Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ise, Recep Tayyip Erdoğan yüzde 52,2, Muharrem İnce yüzde 32,2, Selahattin Demirtaş yüzde 10,4, Meral Akşener yüzde 3,9, Temel Karamollaoğlu ise yüzde 1,1’lik oy oranlarına ulaşmıştı.

Seçmenlerin oy tercihlerine bakıldığında Beyoğlu’nda Cumhur İttifakı’nın güçlü olduğu görülüyor. Ancak CHP ve HDP’nin de dikkate değer bir oya sahip olduğu bir ilçe Beyoğlu. Dolayısıyla, iki aday için de başa baş bir yarış olacağını tahmin etmek güç değil.

Beyoğlu aynı zamanda modern-laik-sosyal demokrat, sağ muhafazakâr ve Kürt vatandaşlar olmak üzere faklı sosyo-kültürel ve etnik kimliklerden seçmenlerin birlikte yaşadığı, bir diğer ifadeyle Türkiye’nin küçük bir örneklemi olabilecek nitelikte bir ilçe.

Beyoğlu’ndaki sosyo-kültürel çeşitliliğe uygun bir yönetim modeli

Alper Taş, basın mensuplarıyla buluşmasında Beyoğlu’nun her açıdan çeşitliliğini dikkate alacak şekilde bir yerel yönetim modeli oluşturma fikrinde olduklarını belirtti. Beyoğlu’nun demografik yapısının incelenmesi sonucu, örneğin çocuk sayısının çokluğu kreş ihtiyacını açığa çıkarmış ve buna cevaben bir proje oluşturulmuş.

Seçmen sayısının 175 bin olduğu Beyoğlu’nda 125 bin kişi lise ve altı seviyedeki okullardan mezun, dolayısıyla eğitimsiz nüfusun da yoğunlukla ikamet ettiği bir ilçe Beyoğlu.

Beyoğlu, seçmen kitlesinin oy tercihleri ve sosyo-kültürel özellikleri açısından da üç bölgeye ayrılarak incelenmiş. Sosyal demokrat-laik-modern seçmen kitlesinin yoğunlukla yaşadığı birinci bölge (Cihangir-Hacıahmet-Firuzağa) geleneksel Beyoğlu olarak adlandırılıyor. Alper Taş, bu bölgedeki seçmenlerin bir önceki yerel seçimlerde seçime yüzde 80 oranında katılım sağladığını ve bu seçimde birinci bölgeden seçmenlerin seçime daha yüksek oranda katılımının kritik önem taşıdığını belirtti.

İkinci bölge Kasımpaşa, Kaptanpaşa, Keçecipiri’yi; üçüncü bölge ise, Piyalepaşa, Örnektepe, Sütlüce’yi kapsıyor. Üçüncü bölge AKP seçmenlerinin yoğun oldukları bir bölge ve Taş, oy tercihleri açısından burada da çözülmelerin olabileceğini, sahada buna yönelik şikayetlerle karşılaştıklarını söyledi.

Beyoğlu’nda önemli bir meselenin de hemşehricilik olduğunu belirten Taş, adaylığı sürecinde Beyoğlu’ndaki 69 bin haneye ulaşıldığını anlattı.

“Hayal kırıklığının ekonomik kriz olarak mutfağa yansıması değişimi tetikleyen nesnel durum”

Yapılan anketlere göre, adaylığının açıklandığı günden bugüne kadar geçen kısa sürede, Cumhur İttifakı ile aralarındaki makasın gittikçe kapandığını belirten Taş, bunun hem AKP-MHP ittifakının yıpranmışlığı ve ekonomik kriz gibi nesnel sebepleri olduğunu hem de kendilerinin sahadaki temaslarının ve çabalarının sonuç vermesinden kaynaklandığını vurguladı.

AKP’ye oy veren seçmenlerin yoğun olduğu mahallelerde derinlemesine çalışmalar yaptıklarını söyleyen Taş, Beyoğlu’nun çeşitliliğini gören en kapsayıcı aday olduğunu belirtti. Kendilerinin “Cihangir solcusu” ve “elit” diye tarif edildiğini anlatan Taş, “İnsanlarla samimi temaslar kurduk. Sahada halkçı olan da halktan olan da biziz. Elit olan, halktan kopanlar da onlar” dedi.

Seçim çalışması sürecinde kullandıkları söylemin ve oluşturdukları politikaların Cumhur İttifakı tarafından taklit edildiğini örneklerle açıklayan Taş, Beyoğlu’nda üç temel sorun alanına işaret etti.

Bunları; tarihi Beyoğlu’nun yeniden canlandırılması, yoksulluk-işsizlik ve kentsel dönüşüm (tapu-mülkiyet sorunu) diye sıralayan Taş, bu üç sorunu da Beyoğlu halkının mahalle meclisleriyle doğrudan yerel yönetime katıldığı bir demokrasi modeli ve dayanışma ekonomisi anlayışı ile çözeceklerini belirtti.

Taş, Cumhur İttifakı’nın Beyoğlu Belediyesi’ni kendisinin kazanmasından korktuğunu söyledi ve kazandıktan sonra hayata geçireceği projelerinin Cumhur İttifakı’nı daha çok telaşlandırdığını kaydetti. Beyoğlu’nda yeni bir yerel yönetim modelinin hayali, birikimi ve enerjisinin kendilerinde mevcut olduğunu ve bu modelin Türkiye için örnek teşkil edebileceğini vurguladı.

İYİ Parti İlçe Başkanı Çavuşoğlu: “Taş’ın halkçı belediyecilik anlayışına güveniyoruz”

Yıllardır siyasetin içerisinde olan Alper Taş’ın seçim sonuçlarıyla ilgili temkinli yorumlarına rağmen, adaylık sürecinde kendine güvenli tavrı ve basın mensuplarıyla yakın ve samimi ilişki içerisinde olduğu görülüyordu. Taş, bununla birlikte sosyalist olduğunu ve şimdiye kadarki devrimci mücadele birikimiyle davranacağını söyledi. Kürt sorunundan Türkiye’nin geleceği ile ilgili bütün konularda durduğu yeri net bir biçimde dile getiren Alper Taş’ın adaylığını desteklediğini belirten İYİ Parti Beyoğlu İlçe Başkanı İsmail Hakkı Çavuşoğlu da Taş ile birlikte çalışabildiklerini ve onun halkçı belediyecilik anlayışına güvendiklerini vurguladı. Çavuşoğlu ayrıca, Beyoğlu’nda ikinci ve üçüncü bölgede eski MHP seçmenlerinin bulunduğunu ve bu küskün seçmenin tapu sorununun çözümünde Alper Taş’a daha çok güvendiğini de sözlerine ekledi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.