Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Albayraklar’ın off-shore şirketleri hakkında haber yapan Pelin Ünker’in yargılandığı Paradise Papers davası düştü

Gazeteci Pelin Ünker’in Cumhuriyet gazetesindeki Paradise Papers yazı dizisinde Berat ve Serhat Albayrak’ın Çalık Holding’de yönetici oldukları dönemde Malta’da kurulan off-shore şirketlerle ilgili haberi nedeniyle yargılandığı davanın düşmesine karar verildi. Hâkim Nursel Bedir, kararı açıklarken “Maalesef zamanaşımı tespit ettim” dedi.


Paradise Papers yazı dizisinden dolayı yargılanan gazeteci Pelin Ünker’in davası düştü.

Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu’nun (ICIJ) üyesi olan Pelin Ünker, Süddeutsche Zeitung gazetesi tarafından elde edilen Paradise Papers belgelerini, dünya çapında diğer medya kurumları ile eş zamanlı olarak 6 Kasım 2017’den başlayarak altı gün boyunca Cumhuriyet gazetesinde yayımladı. Belgeler, dünyanın dört bir yanında çok sayıda politikacı ve iş insanının off-shore bağlantılarını ortaya koyuyordu. Bu kişiler arasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın damadı Maliye ve Hazine Bakanı Berat Albayrak’ın ağabeyi Serhat Albayrak da vardı. Vergiden kaçınmak için Malta’da kurulan off-shore şirketler, Berat ve Serhat Albayrak’ın Çalık Holding’de yönetici olduğu dönemde açılmıştı. Haberin yayımlanmasının ardından internet sitesi linklerine erişim engellenmiş, tazminat davası da açılmıştı.

Serhat ve Berat Albayrak kardeşler.

Davaya konu haberin yayımlanmasının ardından Berat ve Serhat Albayrak ile Ahmet Çalık, Ünker’in iftira suçu işlediği iddiasıyla şikayetçi oldu. Savcılık, soruşturma kapsamında 3 Ocak 2018’de Ünker hakkında takipsizlik kararı verdi. Kararda, “kamuyu ilgilendiren bir konuda, basının haber verme ve kamuoyunun bilgi edinme hakkı kapsamında kalan güncel mahiyette bir haber yapıldığı” belirtildi. Karara, Albayraklar ve Çalık Holding tarafından itiraz edildi. Sulh Ceza Hakimliği de itirazı kabul edince Ünker hakkında iftira suçu işlediği iddiasıyla iddianame hazırlandı. Savcı Celal Sarıdere imzalı iddianamede, Ünker’in 1 yıldan 4 yıla kadar hapsi istendi.

Haberle ilgili İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde bugün yapılan duruşmaya Ünker, avukatları Abbas Yalçın ve Halil Kocabaş ile Albayrak kardeşlerin avukatı Ela Ezgin Yenmen ve Ahmet Çalık’ın avukatı Seçil Özay katıldı. Duruşmayı çok sayıda gazeteci izledi.

Hâkim Nursel Bedir, duruşmanın başında Ünker’in avukatlarının dosyaya emsal niteliğinde düşme kararı sunduklarını söyledi. Ünker’in avukatı Yalçın söz alarak, Aydınlık gazetesinde Ocak 2014’te MİT TIR’larına ilişkin fotoğrafın yayımlanmasıyla ilgili açılan davada zamanaşımı nedeniyle davanın düşmesine karar verildiğini hatırlattı. Yalçın, Paradise Papers haberi nedeniyle Evrensel Gazetesi Sorumlu Müdürü Çağrı Sarı’ya açılan davada beraat kararı verildiğini de ekledi. Aynı haber nedeniyle bir mahkemenin beraat kararı verirken başka bir mahkemenin mahkumiyet kararı vermesinin hukuk ilkelerine aykırı olacağını vurguladı.

Hâkim Bedir: “Maalesef zamanaşımı tespit ettim”

Hâkim Bedir, bu beyanın tutanağa esas hakkında savunma olarak geçeceğini söyledi. Avukat Yalçın ise, bu sözlerin esas hakkındaki savunma olmadığını, bahsettiği kararların gerekçesini sunacaklarını belirtti.

Hâkim Bedir, dosyanın geldiği aşama, delillerin toplanmış olması nedeniyle düşme talebinin reddedilmesine karar verdi ve Ünker’e son sözünü sordu. Ünker de söyleyecek bir sözünün olmadığını belirtti. Beş dakikalık aranın sonrasında Hâkim Nursel Bedir, davanın dört aylık dava açma süresinin dolmasından sonra açıldığını söyledi ve düşme kararı verdi. Hâkim Nursel Bedir’in kararı açıklarken “Maalesef zamanaşımı tespit ettim” demesi dikkat çekti.

Dünyada tek

Ünker, aynı yazı dizisi nedeniyle 8 Ocak 2019’da da Binali Yıldırım ve oğullarının şikayetçi olduğu dava kapsamında 1 yıl 1 ay 15 gün hapis ve 8 bin 660 TL para cezasına çarptırılmıştı. Pelin Ülker, dünyada Paradise Papers ile ilgili haber yaptığı için dava edilen tek gazeteci. Ünker ve Cumhuriyet Vakfı eski Başkanı Orhan Erinç hakkında başka bir davada da 30 bin TL manevi tazminata hükmedilmişti.

Neden Malta?

Malta’da kurumlar vergisi, yerli şirketler için yüzde 35, yabancı şirketler için sunulan avantajlarla yüzde 5’e kadar iniyor. Malta, Avrupa Birliği üyesi ve Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü’nün (OECD) kara para listesinde yer almıyor. Buraya özellikle Türk denizcilik sektörü ilgi gösteriyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.