Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Sus payı: Krallık Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın çocuklarına ev ve para veriyor

Suudi Arabistan Krallığı’nın, Suudi Arabistan İstanbul Başkonsolosluğu’nda öldürülen gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın çocuklarına milyon dolarlık evler verip, onbinlerce dolar aylık ödediği bildirildi.

Washington Post’a bilgi veren Suudi kaynaklar, Kaşıkçı’nın iki kızı ile iki oğluna Cidde’de her biri en az 4 milyon dolar değerinde birer ev verildiğini söylüyor. Kaşıkçı’nın banker olan büyük oğlu Salih’in Cidde’deki söz konusu evde yaşadığı, ABD’de yaşamakta olan kardeşlerinin ise kendilerine verilen evleri satmayı planladığını da belirtilmiş. Habere göre, cinayetle ilgili dava önümüzdeki aylarda görülmeye başlandığında Kaşıkçı’nın çocukları “kan parası” pazarlıkları çerçevesinde daha büyük tazminatlar da alabilecek.

Washington Post şu ana kadar yapılan ödemelerin ise, çocukların babalarının ölümüyle ilgili kamuoyuna yapacakları açıklamalarda “itidalli” davranmalarını sağlamak amacıyla yapıldığını yazmış. Nitekim cinayetin Suudi Veliaht Prensi Muhammed bin Salman’ın emirleri doğrultusunda gerçekleştiğine dair yaygın bir uluslararası kanı olmasına ve Riyad yönetimine sert eleştiriler yöneltilmesine rağmen, Suudi gazetecinin çocukları bugüne kadarki açıklamalarında eleştirel bir tutum almadı.

2 Ekim 2018’de Suudi Arabistan’ın İstanbul Başkonsolosluğu’nda öldürülen Washington Post yazarı Cemal Kaşıkçı’nın oğlu Salih Kaşıkçı, Veliaht Prens Muhammed bin Salman ile el sıkışırken görüntülenmişti.

Suudi Arabistan geçen ekim ayında Salih Kaşıkçı’nın Veliaht Prens ile el sıkışırken fotoğraflarını yayınlamıştı. Kaşıkçı’nın kızları Nuha ve Razan ise geçen yıl Washington Post için kaleme aldıkları bir makalede “rejim muhalifi” olmadığını söyledikleri babalarının Suudi Arabistan’la ilgili hayallerini, Riyad’a eleştiri yöneltmeden anlatmışlardı.

Amerikan Merkezi Haberalma Teşkilatı CIA, Kaşıkçı cinayetiyle ilgili raporunda infaz talimatının Veliaht Prens bin Salman tarafından verildiğine dair önemli bulgulara ulaşmıştı. Riyad ise iddiayı yalanlıyor ve cinayetin bin Salman ile hiçbir ilişkisi olmayan ajanlar tarafından “korsan bir operasyon” ile öldürüldüğünü söylüyor. Cinayet günü Suudi Arabistan’dan Türkiye’ye, İstanbul’daki Suudi Arabistan Başkonsosluğuna gelen beş kişi idam cezasıyla yargılanıyor. Kaşıkçı’nın cesedinin akıbeti ise hâlâ öğrenilebilmiş değil.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.