Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

“AK Parti İstanbul’da seçimin iptali için başvurdu” haberi hızla yayıldı, ortalığı karıştırdı ama asılsız çıktı

Türkiye, İstanbul’daki yeniden sayıma kilitlenmiş durumda. Kimi ilçelerde tüm oylar, kimilerindeyse sadece geçersiz olanlar yeniden sayılıyor. Milletvekilleri, müşahitler, seçmenler herkes oy pusulalarıyla dolu çuvalların başında nöbet tutuyor. CHP, Ekrem İmamoğlu’nun kazandığı konusunda kesin konuşmayı sürdürüyor. AKP’liler ise yeniden sayımın sonucunda sandıktan Binali Yıldırım’ın çıkacağını savunuyor.

İstanbul’u kim kazandı?

Herkes gergin.

Gerginliği artıran bir başka etken de yeniden sayıma, itirazlara, itirazlara ilişkin kararlara dair yapılan haberler. Bunların son örneği, bugün Habertürk’te yayınlanan “AKP, İstanbul seçimlerinin iptali için İl Seçim Kurulu’na başvurdu” haberi oldu.

Habertürk’e göre, AKP Büyükçekmece ilçe teşkilatı, bu ilçede usulsüz seçmen kayıtları tespit etmiş ve bunların seçim sonucunu etkileyecek düzeyde olduğuna kanaat getirip, tüm İstanbul seçiminin iptali için İl Seçim Kurulu’na başvurmuştu.

Haber, sosyal medyada hızla yayıldı.

Habertürk’ün haberinde herhangi bir kaynak ismen belirtilmemişti. Diğer gazeteler, internet siteleri, televizyonlar haberi aynen yayına verdi. Milletvekilleri, seçmenler Twitter üzerinden yorum yaptı, bu “iptal istemini” tartıştı.

Sonra, İl Seçim Kurulu’nun başvuruyu reddettiği haberi geldi. Bu kez bu “iptal başvurusu kararının reddi” sosyal medyada gündem oldu.

Fakat ardından, AKP Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz bir açıklama yaptı. Seçimlerin İstanbul genelinde iptaline yönelik bir başvuru yapılmadığını belirten Yavuz şunları söyledi:

“Büyükçekmece ilçemiz tarafından tüm İstanbul’un seçiminin iptaline ilişkin bir müracaatta bulunulduğu şeklinde bir açıklama var ekranlarda, bunun doğru olmadığını ifade etmek istiyorum.”


AKP Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz.

Yavuz, başvurunun sadece ilçe için yapıldığını ancak kabul edilmediğini de sözlerine ekledi.

Ancak Yavuz bu açıklamayı yaparken, Reuters gibi uluslararası haber ajansları da seçimin İstanbul genelinde iptali talebine dair haberleri geçmeye başlamıştı bile.

Reuters daha sonra iptal isteminin sadece Büyükçekmece için yapıldığını belirten yeni bir haber de geçti.

Habertürk de Yavuz’un açıklamasından sonra haberini güncelledi. Güncel haberin flaşında iptal başvurusunun İstanbul geneli için yapıldığı belirtilirken, haberin girişindeyse iptal başvurusunun sadece Büyükçekmece için olduğu vurgulandı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.