Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Sudan ordusu savaş suçu zanlısı devrik lider El Beşir’i başka ülkeye teslim etmeyeceğini duyurdu

Sudan’da yönetime el koyan ordu, hakkında Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) tarafından çıkarılmış tutuklama talebi bulunan devrik Devlet Başkanı Ömer el Beşir’in başka bir ülkeye iade edilmeyeceğini duyurdu. Başkent Hartum’da basın toplantısı düzenleyen Askeri Geçiş Konseyi’nin temsilcisi Ömer Zeyn el Abidin, savaş suçu zanlısı El Beşir’i yargılanmak üzere teslim etmenin Sudan’ın imajına zarar vereceğini savunarak, gerekirse kendilerinin yargılayacağını söyledi. El Beşir, Sudan’ın batısındaki Darfur’da 2003’te yaşanan iç savaşta insanlık ve savaş suçu işlemekle suçlanıyor.

Sudan’da göstericiler yeni kurulan Askeri Geçiş Konseyi’nin rejimin devamı olduğunu söyleyerek sokağı terk etmeme kararı aldı.

Askeri Konsey başkanı General Avf da Darfur’da işlenen suçlarla ilgili yaptırım listesinde

El Beşir’in görevden alınmasından sonra iki yıl görev yapmak üzere kurulduğu duyurulan Askeri Geçiş Konseyi’nin başkanı Savunma Bakanı Orgeneral Avad Muhammed Ahmed bin Avf da, Darfur’da işlenen suçlardan sorumlu tutulan isimlerden biri. Zira Avf, o dönemde katliamlardan sorumlu tutulan Sudan destekli Cancavid milisleriyle ilişkileri yöneten askeri istihbarat ve güvenlik servisinin başındaydı. 2006’da ABD’nin yaptırım uygulanan kişiler listesine alınan Avf hâlâ bu listede. Ancak UCM tarafından henüz hakkında açılmış dava bulunmuyor. El Beşir Avf’ı şubat ayında kendisinden sonra gelen en güçlü makama, Birinci Başkan Yardımcılığına atamıştı. Şarku’l Avsat gazetesi, El Beşir’in UCM’ye teslim edilmeyeceğine dair garanti aldıktan sonra koltuğunu bırakmaya razı olduğunu yazmıştı.

Darbe sonrası kurulan Askeri Geçiş Konseyi’ne Sudan Savunma Bakanı Orgeneral Avad Muhammed Ahmed bin Avf başkanlık ediyor.

Askeri Geçiş Konseyi: Darbe yapmadık, halkın arzusunu yerine getirdik

Basın toplantısında konuşan Askeri Geçiş Konseyi yetkilisi Ömer Zeyn el Abidin, ordunun darbe yapmadığını, El Beşir’i görevden “halkın talebi” üzerine aldığını da savundu. Ancak göstericiler bu görüşe pek katılmıyor: Konseyin, değişmesini istedikleri rejimin bir parçası olduğunu söyleyerek, sivil yönetim talebiyle eylemlerine devam etme kararı aldılar. Askeri Geçiş Konseyi’nin lideri Avf ise kurulacak yeni hükümette sivillerin yer alacağını söylerken, bir yandan da “ülkede kaosa hoşgörü göstermeyeceklerini” belirterek gösterilere müdahale edilebileceğinin ilk işaretini verdi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.