Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Macron Ruanda Soykırımı’nda Fransız askerlerinin oynadığı rolün araştırılması için arşivlerin açılması talimatı verdi

1994 yılında Birleşmiş Milletler (BM) verilerine göre 800 bin kişinin ölümüne sebep olan Ruanda Soykırımı’nın 7 Nisan’daki yıl dönümünde, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, soykırımdan kurtulan kişilerden oluşan bir heyeti Elize Sarayı’nda kabul etti. Macron, soykırım sırasında Fransız silahlı kuvvetlerinin oynadığı rolün araştırılması için devlet arşivlerinin açılması ve tarihçilerden oluşan bir komitenin arşivlerde araştırma yapması için talimat verdiğini açıkladı.

Tutsilere yönelik sistematik eylemlerde yaklaşık 800 bin kişi katledildi.

Oluşturulacak komite, 1990-1994 yılları arasındaki Fransız devlet arşivlerini tarayacak. Sekiz tarihçi ve araştırmacıdan oluşacak heyet, arşivlere doğrudan erişebilecek. Heyetin iki sene içinde sunacağı rapor dünya kamuoyuna açıklanacak. Macron, rapor doğrultusunda soykırımda rolü bulunduğuna dair haklarında şüphe bulunan devlet görevlileri hakkında soruşturma başlatılacağını söyledi.  

Ruanda Devlet Başkanı Paul Kagamé, 2014’te Paris yönetimini katliamlara aktif olarak katılmakla suçlamıştı.

2015’te François Hollande tarafından açılacağı duyurulan Fransız devlet arşivlerinin tamamı bu dönemde açılmamış, bu durum araştırmacı ve tarihçiler tarafından sert şekilde eleştirilmişti. 2018’in Mayıs ayında Kagamé’nin Paris ziyareti sırasında konuşan Macron, “Tutsilerin uğradığı soykırımın Fransızların ortak hafızasında yer aldığını” belirtmişti. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.