Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Önderoğlu, Fincancı ve Nesin’in Özgür Gündem “Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği” davası 17 Temmuz’a ertelendi

Özgür Gündem gazetesine destek amacıyla başlatılan “Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği” kampanyasına katıldıkları için yargılanan Sınır Tanımayan Gazeteciler Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu, Türkiye İnsan Hakları Vakfı Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı ve yazar Ahmet Nesin’in duruşması 17 Temmuz’a ertelendi.

Duruşmayı çok sayıda yabancı gözlemci izledi

Davanın 10. duruşması İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapıldı. Duruşmayı Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Basın Özgürlüğü Ofisi, Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF), Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ), Uluslararası Yazarlar Birliği (PEN), Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI) ve Uluslararası Af Örgütü’nden çok sayıda gözlemci izledi.

Davanın bir önceki duruşmasında açıklanan esas hakkındaki mütalaada Önderoğlu, Fincancı ve Nesin’in suç işlemeye tahrik, suçu ve suçluyu övme, terör örgütü propagandası yapma suçlarından toplamda 14,5 yıla kadar hapisle cezalandırılmaları talep edilmişti.

Erol Önderoğlu

“Sansür ve baskıya karşı çıkmak için dayanışmaya katıldım”

Şebnem Korur Fincancı, avukatı Meriç Eyüboğlu’nun hasta olduğunu, o olmadan savunma yapmayacağını söyledi. Daha sonra söz alan Önderoğlu esas hakkındaki savunmasında beraatini istedi. Önderoğlu sansüre karşı çıkmak için dayanışmaya katıldığını belirterek şunları söyledi:

“Gazetecileri hizaya getirmek için tutuklayan siyasal iktidarın baskılarına her daim şahit olduk. Hakkımdaki iddiaların ve suçlamaların tümünü reddediyorum. Suçlamaları kabul etmem mümkün değildir çünkü gazetecilik anlayışıma terstir.”

Emsal niteliğinde kararlar var

Önderoğlu’nun avukatı Tora Pekin, tüm sanıkların savunmaları tamamlandıktan sonra savunma yapmanın daha doğru olduğunu söyledi ve savunma için süre talep etti.

Ahmet Nesin

Ahmet Nesin’in avukatı Özcan Kılıç da bir günlük sembolik bir görev yapan kişinin Basın Kanunu gereğince sorumlu tutulamayacağı yönünde emsal niteliğindeki bazı takipsizlik ve beraat kararlarını mahkemeye sundu. Avukat Kılıç, Basın Kanunu’na göre hangi durumlarda sorumluluk doğabileceğine ilişkin kovuşturmanın genişletilmesi talebinde bulundu. Kılıç, gazetenin sorumlu yazı işleri müdürü İnan Kızılkaya’nın yargılamalarının devam ettiğine dikkat çekerek “Belki beraat alacak. Bu hususun bekletilebilir bir unsur olabileceğini düşünüyorum. Karar vermek için bu yargılamanın sonucunun beklenmesini istiyorum” dedi.

Mahkeme, avukatların savunma için ek süre talebini kabul etti. Kovuşturmanın genişletilmesi talebini ise reddeden mahkeme, bir sonraki duruşmanın 17 Temmuz’da yapılmasına hükmetti.

Şebnem Korur Fincancı

Ne olmuştu?

Önderoğlu, Fincancı ve Nesin, kampanyaya katıldıkları için 20 Haziran 2016’da ifade vermeleri için savcılığa çağrılmıştı. Savcı Eşref Durmuş, ifadeleri aldıktan sonra Önderoğlu, Fincancı ve Nesin’i tutuklanması talebiyle İstanbul 1. Sulh Ceza Hâkimliğine sevk etmiş, hâkimlik de örgüt propagandası yaptıkları gerekçesiyle tutuklama kararı vermişti. Önderoğlu, Fincancı ve Nesin, 10 gün tutuklu kaldıktan sonra tahliye edilmişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.