Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Halk sağlığı uzmanı Prof. Kayıhan Pala: “Hava kirliliğine bağlı erken ölümler artacak”

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Çevre Mühendisleri Odası’nın Hava Kirliliği Raporu’na göre, Türkiye’de 60 milyon kişi kirli hava soluyor, havası en kirli il ise Bursa. Medyascope.tv’den Recep Berber raporu, halk sağlığı uzmanı Prof. Dr. Kayıhan Pala ile konuştu. Pala, “Türkiye’de hava kirliliğine bağlı erken ölümler artacak” dedi.

Halk sağlığı uzmanı Prof. Dr. Kayıhan Pala

TMMOB’nin raporu 12 Mart 2019’da yayınlandı (Raporu buradan indirebilirsiniz). Rapora göre Türkiye’de 60 milyon kişi kirli hava soluyor. 2018 yılının PM10 (havadaki partikül madde) verilerine göre İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Bursa, Erzurum, Ağrı, Iğdır, Kahramanmaraş, Manisa ve Mersin Türkiye’nin havası en kirli illerinin başında. PM2,5 (doğrudan insana zarar veren partikül madde) ölçümü açısından en kötü durumda olan İstanbul, Ankara, Zonguldak, Çorum, Amasya, Sivas, Erzincan, Erzurum, Edirne, Sakarya ve Bursa’da sınır değerin aşıldığı tespit edildi.

Raporda, resmi verilerin güvenli olmadığı da ileri sürülüyor. TMMOB raporunun değerleri havanın ciddi şekilde kirlenmiş olduğunu ortaya koyarken, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Ulusal Hava Endeksi‘ndeki veriler havanın o kadar da kötü kalitede olmadığını gösteriyor.

Medyascope.tv’ye konuşan halk sağlığı uzmanı Prof. Dr. Kayıhan Pala, Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) hava kirliliğinde yıllık ölçüt olarak belirlediği yıllık 20 mikrogram partiküler madde (PM10) değerinin Türkiye’nin en kalabalık beş ilinde sınır değerlerin çok üstünde ölçüldüğünü söyledi. Pala’nın verdiği bilgilere göre;

  • İstanbul Esenyurt’ta PM10 65 mikrogram/metreküp
  • Ankara Keçiören’de 61 mikrogram/metreküp
  • İzmir Bayraklı’da 51 mikrogram/metreküp
  • Bursa’da 99 mikrogram/metreküp
  • Adana’da 95 mikrogram/metreküp

Bu ölçüler ışığında sayılan beş ilden en az kirli olan İzmir’de bile ölçüm verileri DSÖ’nün belirlediği sınırlardan 2,5 kat yüksek çıkıyor. Bursa’da ise bu kirlilik oranı DSÖ’nün sınır değerlerinden tam beş kat fazla.

Pala hava kirliliğinin erken ölümlere yol açacağını, KOAH gibi kronik tıkayıcı hastalıklara, astım, bronşit ve kalp krizi gibi rahatsızlıklara neden olduğunu söyledi. Pala ayrıca, şimdiye kadar sigara ve tütün ürünleriyle bağdaştırılan akciğer kanserinin, hiç sigara içmeyen ama havası kirli bir bölgede yaşayan insanlar için de bir tehdit olduğunu sözlerine ekledi.

36 bin erken ölüm vakası

Pala, ülkemizde erken ölümlerin sayısının 36 bin olarak belirlendiğini, sadece Bursa’da bile hava kirliliğine bağlı erken ölüm sayısının 3 bin 98 olduğunu, bu sayının Bursa’da 2017 yılında  hayatını kaybedenlerin yüzde 20’sinin hava kirliliğine bağlı sebeplerden hayatını kaybettiğini ortaya koyduğunu söylüyor.

Verilen sayılara göre, Bursa’da hayatını kaybeden her 5 kişiden 1’inin ölüm sebebi hava kirliliğine bağlı. Prof. Pala, önümüzdeki mayıs ayının ilk haftasında Türkiye Temiz Hava Hakkı Platformu’nun yayınlayacağı rapora göre ise hava kirliliğine bağlı erken ölümlerin 36 binin üzerinde çıkacağını da sözlerine ekledi.




Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.