Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Ahmet Öztürk: “Çaycuma’daki kalker ocağı projesinde gerçekleşmeyen bilgilendirilme toplantısı gerçekleşti olarak gösterildi”

Zonguldak’ın Çaycuma ilçesindeki Çayır Mağarası’nın 346 metre yakınına yapılması planlanan kalker ocağı ve kırma tesisi projesi için açıklanan Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporunda belirlenen 27 hektarlık alandaki 3 bin 133 ağacın kesileceği belirtildi.

Özel bir şirketin girişimi olan proje, Çaycuma ilçesine bağlı Çayır ve Güdüllü köyleri arasındaki tamamı sık orman olan 27 hektarlık bir alana kurulmak isteniyor. Şirketin planlamasına göre alanda 1 milyon 750 bin ton üretim planlanıyor.


Halk toplantısı yapıldı olarak gösterilmiş

Şirket ÇED süreci kapsamında iki yıl önce köyde bir bilgilendirme toplantısı planlamıştı. Bölgede yaşayanların yoğun tepkisi üzerine toplantı gerçekleştirilemedi.

Zonguldak Çevre Koruma Derneği Başkanı Ahmet Öztürk, ÇED raporunun oluşturulma sürecinde firma yetkililerinin köyde bir bilgilendirme toplantısı düzenlediğini fakat köylülerin tepki göstermesinin ardından toplantının gerçekleşmediğini söylüyor. Fakat ÇED sürecinde firma yetkilileri tarafından toplantı yapıldı olarak gösterilip, İzleme ve Değerlendirme Kurulu toplantısına hazır hale getirilmiş.

Çayır Mağarası altı farklı yarasa popülasyonunu da besliyor

Ahmet Öztürk, ÇED raporu olumlu çıktığı takdirde proje alanına çok yakın mesafedeki Çayır Mağarası ve çevresindeki doğal yaşamın nasıl etkileneceğini şu sözlerle anlattı:

“Proje kapsamında 100 hektarlık bir alanda çalışma yapacaklar. İlk etapta 22 hektarlık alana kalker ocağı ve kırma tesisi kurulacak ve firma kendi belirlediği sayıya göre ağaç kesecek. Tesisi kurma işlemi boyunca tamamı sık ormanlık alandaki 10 bine yakın ağacın 3133 tanesi kesilecek. Kalker ocağının kurulacağı alanın yakınlarında Çayır Mağarası bulunuyor. Burası, içinde doğal göl bulunan bir su mağarası. Delme ve patlatma yöntemiyle bölgeden 1 milyon 750 bin ton miktarında taş alınacak. Dinamit kullanılarak gerçekleştirilecek bu çalışmalar toprak yapısında çatlaklar meydana getirecek. Bu da mağaraya giden su yollarının değişmesi anlamına geliyor. Mağaranın yok olması, içinde beslediği 6 farklı ekosistemde yaşayan yarasa popülasyonunun da yok olması anlamına geliyor.”

Ahmet Öztürk ile söyleşimizi buradan dinleyebilirsiniz.

Bölgede proje haricinde üç taş ocağı daha var

Öztürk, proje alanının yakınlarında üç taş ocağının daha olduğunu söylüyor. Ocakların yakınlarındaki köylerde yaşayanların delme ve patlatma işlemlerinden ötürü maddi ve manevi zarara uğradığını, halkın sık sık maden yetkilileriyle karşı karşıya geldiğini belirtti.

Öztürk son olarak, Türkiye’deki ÇED süreçlerinin çok azının kanunlardaki işleyişten kaynaklı olarak “olumsuz” sonuçlandığını, Çayır’daki ÇED projesinin de olumlu sonuçlandığı takdirde bu kavgalara bir yenisinin ekleneceğini söyledi.

Kurulması planlanan kalker ocağı ve kırma tesisiyle ilgili 2 Mayıs 2019 tarihinde İnceleme ve Değerlendirme Kurulu (İDK) toplantısı yapılacak. Toplantıda çıkan karar ile tesisin kurulup kurulmayacağı belli olacak.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.