Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Çevre avukatı Yakup Okumuşoğlu: “Trabzon Araklı’daki sel felaketinin doğrudan doğruya HES’ten kaynaklandığını söylemek mümkün değil”

Trabzon’un Araklı ilçesinde dün öğlen saatlerinde etkili olan sağanak yağış, sel ve heyelanlara neden oldu. Yağışın sebep olduğu heyelanlar sonucunda 7 kişi öldü, 3 kişi kayboldu ve 4 kişi de yaralandı. Felaket yüzünden 4 ev ve 2 işyeri ile bazı köprüler yıkıldı, okul, cami, yol ve tarım arazileri ile su ve elektrik nakil hatları hasar gördü.

Heyelan ve selin nedeninin bölgede kurulu olan HES’in yükleme havuzunun balçık ve toprakla dolması olduğu iddia edilmişti.

Bu iddia üzerine bölgede incelemelerde bulunan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu konu hakkında, “Bu tip olaylarda çok doğaldır, ilk duyumların kamuoyuna yansıması ama HES aşağıda, olay yukarıda. Onun için yukarıdan, çok tepeden kopan bir parçanın sonucu gelmiş bir heyelan. Arkadaşlarımız yukarıda bütün detaylı bilgileri ilettiler ve iki ana aks var. İki ana dereden gelen ve bir yerde yoğunlaşan bir heyelan ve ardından sel ve bu olayın zannediyorum HES onun biraz daha aşağısında” diye konuştu.

Çevre davaları ile ilgili çalışmalar yürüten avukat Yakup Okumuşoğlu da konuya ilişkin Medyascope’a konuştu. Okumuşoğlu, “İhtimaller dahilinde sel suları bölgedeki bir HES’e zarar vermiş olabilir, ama doğrudan doğruya felaketin bir HES’ten kaynaklandığını söylemek mümkün değil” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.