Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

3 bin ağaç kesilmesi planlanan Zonguldak Çaycuma’daki Kalker Ocağı Projesi iptal edildi

Zonguldak’ın Çaycuma ilçesindeki Çayır Mağarası’nın yakınlarına yapılması planlanan Kalker Ocağı ve Kırma Tesisi Projesi için toplanan İzleme ve Denetleme Kurulu Toplantısı’ndan Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) iptal kararı çıktı.

Tesislerin birçok tabiat varlığına ev sahipliği yapan Çayır Mağarası’na 346 metre yakında yapılması planlanıyordu. ÇED raporuna göre ilk aşamada 27 hektarlık alan içerisindeki 3313 ağacın kesileceği belirtilmişti. Şirket tesisten alanda 1 milyon 750 bin ton üretim yapmayı planlıyordu.

ÇED süreçlerinden biri olan halk toplantısı, yapılmadığı halde “yapıldı” olarak gösterilmişti

Zonguldak Çevre Koruma Derneği Başkanı Ahmet Öztürk, ÇED raporunun oluşturulma sürecinde firma yetkililerinin köyde bir bilgilendirme toplantısı düzenlediğini fakat köylülerin tepki göstermesinin ardından toplantının gerçekleştirilmediğini söylemişti. Öztürk, ÇED sürecinde firma yetkilileri tarafından toplantının yapılmış gibi gösterilip, İzleme ve Değerlendirme Kurulu toplantısına hazır hale getirilmiş olduğunu aktarmıştı.

Bugün toplanan İzleme ve Denetim Kurulu Toplantısı’nda Karabük Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu’nun kararı sonrasında proje hakkında iptal kararı çıktı.  

Kurul karar metninde, kalker ocağı ve kırma eleme tesisleri için revize edildiği söylenen projenin Zonguldak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından incelendiğine, yeni projedeki ruhsat alanında herhangi bir değişikliğin tespit edilemediğine yer verildi. Kurul bu nedenlerle, bölgede yapılacak madencilik faaliyetlerinin tescilli kültür varlıklarına zarar verecek olması nedeniyle, tescilli Çayır Mağarası’nın bulunduğu parsellerde ve koruma alanında yer alacak olan tesis projesinin yapılmasının uygun olmayacağına karar verdi.

Zonguldak Çevre Koruma Derneği Başkanı Ahmet Öztürk, Kurul kararlarının da ÇED süreçlerinin bir aşaması olduğunu, Karabük Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun cesur bir karara imza attığını ve iptal kararında direnmesinin yerinde olduğunu vurguladı. Ahmet Öztürk’le yaptığımız söyleşi:

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.