Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İnsan hakları savunucusu Amal Clooney’den çağrı: “Ezidi kadınlara karşı insanlık suçu işleyen IŞİD’lilerin yargılanması için uluslararası bir mahkeme kurulsun”

İnsan hakları savunucusu ünlü avukat Amal Alamuddin Clooney, Suriye ve Irak’ta Ezidi kadınlara karşı soykırım ve insanlık suçu işleyen IŞİD’lilerin yargılanması için uluslararası bir mahkeme kurulması çağrısında bulunarak “79 ülke IŞİD ile mücadele etmek için bir araya gelebiliyor da neden Lahey’de ya da bölgede bir mahkeme kuramıyor?” diye sordu.

Birleşmiş Milletler Muhabirleri Derneği’nin (UNCA) 2018’de “Yılın Küresel Vatandaşı” (Global Citizen of the Year) ödülü verdiği Amal Clooney, 15 üye ülkenin katılımıyla gerçekleştirilen BM Güvenlik Konseyi’nin “Çatışma Sırasında Cinsel Şiddet” konulu oturumuna, IŞİD’in sistematik tecavüzüne maruz kalan ve kurtarılmasının ardından Ezidi kadın ve çocukların hikayesini uluslararası arenaya taşıyan Nobel Barış Ödülü sahibi insan hakları savunucusu Nadia Murad ile birlikte katıldı. İkili, insanlığa karşı işlenen savaş suçlarının soruşturulması ve suçluların adalete teslim edilmesi çağrısı yaptı.

Clooney, Suriye Demokratik Güçleri’nin elindeki binlerce IŞİD’liyi uzun süre tutamayacağını belirterek, ABD Başkanı Donald Trump’ın “Avrupa’nın Suriye dışından IŞİD’e katılanların yargılanması için bir yol bulmaması durumunda ABD’nin onları serbest bırakmak zorunda kalacağı” yönündeki sözlerini hatırlattı. Clooney, soykırım ve savaş suçu işleyen IŞİD’lilerin yargılanması için uluslararası bir özel mahkeme kurulması çağrısında bulundu.

“Umm Sayyaf, ABD’ye teslim edilsin”

Clooney, IŞİD finansörü Abu Sayyaf’ın eşi Umm Sayyaf’ın evinde zorla tutulan Ezidi kadınları temsil ediyor. 2015 yılında IŞİD tarafından öldürülen ABD’li insani yardım görevlisi Kayla Mueller de bir süre aynı evde rehin olarak tutulmuştu. IŞİD lideri Ebu Bekir el Bağdadi’nin Mueller’i “18 aydan fazla süre rehin tuttuğunu ve ona defalarca tecavüz ettiğini” söyleyen Clooney, ayrıca Umm Sayyaf’ın “rehin kadınları odaya kilitleyerek fiziksel şiddet uyguladığını ve IŞİD’li erkeklerin tecavüzüne hazırlamak için onlara makyaj yaptığını” anlattı. Clooney, insanlık suçu işleyen Umm Sayyaf’ın adaletle yüzleşmesi için ABD’ye gönderilmesini talep etti.

BM Güvenlik Konseyi ya da IŞİD karşıtı koalisyonun suçluların yargılanması için harekete geçmemesi durumunda, Avrupa Birliği’nin Lahey’de uluslararası suçlara bakacak özel bir mahkeme kurabileceğini belirten Clooney, diğer bir seçenek olarak da ”hibrit mahkeme” kurulması önerisinde bulundu.

Clooney’den dört ayrı öneri

1. Rusya ve ABD’nin karşı çıkması halinde durumu Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne iletmek,

2. Adalete inanan ülkelerle anlaşarak bir mahkeme kurmak,

3. Avrupa Birliği’nden bir mahkeme kurulmasını istemek,

4. Irak’ın BM anlaşmasını imzalamasıyla, Sierra Leone ve Kamboçya’daki savaş suçlarını kovuşturmak amacıyla kurulan BM yargılamaları gibi hibrit bir mahkeme kurmak.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.