Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İran: Trump savaş istemiyor ama onu çatışmanın içine çekmeye çalışanlar var

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Zarif, Reuters haber ajansına özel bir röportaj verdi. Zarif, ABD Başkanı Donald Trump’ın İran ile savaş istemediğine inandığını söyledi. Ancak Zarif’e göre, ABD’yi çatışmaya sokmak için Trump’ı kandırmak mümkün.

İran’ın New York’taki Birleşmiş Milletler misyonunda konuşan Zarif, “B-Takımı” olarak nitelendirdiği John Bolton ve Benyamin Netanyahu’nun ABD’yi İran ile savaşa sokmak için Trump’ı kışkırtmaya çalıştıklarını ileri sürdü. Bolton, Trump’ın ulusal güvenlik danışmanı, Netanyahu, İsrail Başbakanı.

Zarif, ABD Başkanı Donald Trump’ın İran ile savaş istemediğine inandığını söyledi.

Zarif, “Mevcut politikaları belirleyenler soruna barışçıl bir çözüm istemiyor. Şunu açıkça söyleyeyim: Biz çatışma istemiyoruz ama kendimizi savunmaktan da kaçmayacağız” dedi. Zarif daha büyük çatışmalar çıkarılması için çeşitli provokasyonlar yapılmasının da mümkün olduğunu söyledi ancak bu sözlerle neyi kastettiğini açıklamadı.

İki ülke arasındaki gerginlik, Trump yönetiminin İran ile varılan nükleer anlaşmadan geçen yıl çekilmesi ve yaptırımlara dönmesiyle tırmandı. Amerikan yönetimi bu geçtiğimiz haftalarda Devrim Muhafızlarını terör örgütü ilan etti. Böylece ilk kez bir devlet, başka bir ülkenin ordusunu terör örgütü ilan etmiş oldu. Washington ayrıca, İran’dan petrol alanlar için uyguladığı muafiyeti de mayıs başında kaldıracağını, petrol almaya devam edenlere yaptırım uygulayacağını açıkladı.

Zarif “ABD’nin her türlü tehlikeli yaklaşımlarına karşı sağduyulu davranacağız” diye konuştu ama ekledi: “ABD oyunun kurallarını değiştirirse, ona göre önlem alırız.”

Zarif, nükleer anlaşmanın mimarlarından biriydi. ABD yaptırımlarından endişe duymadıklarını söyleyen Zarif, “Ülke olarak bu yaptırımlar konusunda doktoramız var” diye espri yaptı.

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani daha önce yaptığı açıklamada, petrol ithalatlarının engellenmesi haline Körfez ülkelerinden petrol taşıyan tankerleri engelleyebileceklerini söylemişti. Orta Doğu petrolü, Avrupa, Asya-Pasifik ve Kuzey Amerika pazarlarına Hürmüz Boğaz’ında taşınıyor. Zarif, ABD savaş gemilerinin Hürmüz’ü kullanmalarına izin vermeye devam edeceklerini belirtti.

Hürmüz Boğazı’nda seyreden kargo gemileri

Zarif, Suriye ve Irak’taki askeri varlıklarını sürdürmeye kararlı olduklarının da altını çizdi.

Zarif ayrıca ABD ve İngiltere’ye tutuklu değişimi teklifinde de bulundu. New York’taki bir toplantıda konuşan Zarif, Avustralya’da tutuklu olan bir İranlı kadına karşılık, İran ve İngiltere vatandaşı olan Nazenin Zageri-Ratcliffe’i iade edebileceklerini söyledi. Zageri-Ratcliffe, casusluk suçlamasıyla bir süredir İran’da hapiste. Zarif, bu teklifi 6 ay önce ABD’ye yaptıklarını ve cevap beklediklerini açıkladı.

İran’ın casuslukla suçladığı Nazenin Zageri-Ratcliffe.

Zarif, “Benim bu değiş tokuşu yapmaya yetkim var. Hadi yapalım” diye konuştu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.