Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

2020’de Trump’ı koltuğundan etmeye niyetli 20 aday

Barack Obama döneminde ABD Başkan Yardımcılığı yapan Joe Biden’ın, 2020 başkanlık seçimleri için adaylık kampanyasını resmen başlatmasıyla, yarışa katılacak Demokrat Partili aday adaylarının sayısı 20’ye ulaştı.

İçlerinden altısı kadın ve ilk kez başkanlığa bu kadar çok sayıda kadın talip oluyor. Adayların üçte birinin “beyaz Amerikalı” olmayışı da 2020 seçimlerini şimdiden benzersiz kılan unsurlardan. Listede kimler var, kısaca tanıtalım:

“Donald Trump’ın Beyaz Saray’da sekiz yıl oturmasına izin verirsek, bu ulusun kimliğini sonsuza dek kökten değiştirecek. Bunu yapmasına seyirci kalamam.”

JOE BIDEN: 76 yaşında. Demokrat Parti’nin en iddialı aday adayı. Eski Başkan Yardımcısı (2009-2017) ve eski Delaware Senatörü (1973-2009). Daha önce iki kez başkanlık için aday oldu. Trump’ın şimdilik vazgeçtiği 1 trilyon dolarlık altyapı projesine alternatif olabilecek bir altyapı reformu planı hazırlıyor. 1994 yılında aile içi şiddet ve cinsel saldırı mağdurlarına yönelik Kadına Karşı Şiddetle Mücadele Yasası’nı hazırlayan Biden, geçtiğimiz aylarda iki kadın tarafından kendilerine “uygunsuz dokunuşlar”da bulunmakla suçlandı.

CORY BOOKER: 49 yaşında. New Jersey Senatörü ve Newark eski Belediye Başkanı. İyi bir hatip olarak biliniyor. “Kimsenin unutulmadığı, kimsenin geri plana itilmediği, halkın liderlerini televizyonda izlerken utanç değil, gurur” duyabileceği bir ülke vaat ediyor.

“Başkanlığa talibim çünkü cesur olma ve geleceğe odaklanma zamanı geldi.”

PETE BUTTIGIEG: 37 yaşında. South Bend (Indiana) Belediye Başkanı. Donanma’da askerlik hizmetini yaparken Afganistan’da savaşmış. Demokrat Parti’nin ilk eşcinsel başkan adayı ve kadın rahipleri, savaş karşıtı tutumuyla liberal bir çizgideki Episkopla Kilisesi’nin sık sık İncil’den alıntılar yapan bir mensubu.

Julian Castro

JULIAN CASTRO: 44 yaşında. Eski San Antonio Belediye Başkanı. Obama kabinesinde Şehircilik bakanı olarak görev yaptı. Latin Amerika kökenli.

John Delaney

JOHN DELANEY: 56 yaşında. Temsilciler Meclisi eski üyesi ve işadamı olan Delaney, herkesi Twitter’da Başkan Trump’ı takip etmeyi bırakmaya çağırıyor.

Tulsi Gabbard Demokrat Parti içinde adaylığını ilk açıklayan kişi oldu.

TULSI GABBARD: 38 yaşında. Amerikan Kongresi’nin ilk Hindu temsilcisi unvanına sahip. 21 yaşındayken de Hawai’nin yerel eyalet meclisine seçilen en genç politikacı olmuş. Gabbard Irak’ta görev yapmış bir asker ve ABD’nin başka ülkelere askeri müdahalelerine karşı. 2016’da Demokrat Parti’nin solcu başkan aday adayı Bernie Sanders’ın kampanyasına destek vermiş. Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad ile görüşmüş olması tepki topluyor. Geçmişteki eşcinsellik karşıtı tutumu için özür diledi.

KIRSTEN GILLIBRAND: 52 yaşında. New York Senatörü. Temsilciler Meclisi eski üyesi. Avukat. Senato’nun en özgürlükçü üyelerinden. Kadın hakları ve toplumsal cinsiyet eşitliği savunucusu olarak kampanyasının odağında feminizm var. BenDe Hareketi’nin destekçisi ve cinsel tacize karşı en çok sesi duyulan siyasetçilerden. 2017’de Trump hakkındaki cinsel taciz iddialarının araştırılması için Senato’da önerge hazırlamış; adı cinsel taciz iddialarına karışan Demokrat Partili senatör Al Franken’in istifası konusunda da öncü ve ısrarcı olarak, bu konuda partizanlık yapmayacağını göstermiş.

Gillibrand: “Genç bir anneyken kendi çocuklarım için verdiğim mücadeleyi, başka insanların çocukları için de vermek üzere bu göreve gelmek istiyorum.”
Harris: “Bu ülkenin her bir ferdinin içinde kendini hayal edebileceği vizyonu olan bir lidere ihtiyacı var.”

KAMALA HARRIS: 54 yaşında. Kaliforniya Senatörü ve Kaliforniya eski Başsavcısı. 2017 yılında Amerikan Senatosu’na seçilen ikinci siyah kadın siyasetçi olmuştu. Şimdi de başkanlık yarışına aday adaylığını koyan ikinci siyahi kadın oldu. Harris’in annesi Hint, babası Jamaika asıllı göçmen. Başkan Trump’ın Yüksek Mahkeme üyeliğine atadığı Yargıç Brett Kavanaugh’a yönelttiği sert sorularla kamuoyu nezdinde popülerlik kazanan Harris, yurttaşlık hakları konusunda özgürlükçü tutumuyla biliniyor.

JOHN HICKENLOOPER: 67 yaşında. Colorado eski Valisi ve Denver eski Belediye Başkanı. Aslen jeolog olan Hickenlooper, Denver’da bira fabrikası açtıktan sonra zengin olmuş. Hemen her konuda ılımlı ve uzlaşmacı yaklaşımı ile tanınıyor.

 JAY INSLEE: 68 yaşında. Washington Eyalet Valisi ve Temsilciler Meclisi eski üyesi. Yeşil enerjinin en büyük savunucularından. “Başkanlık için yarışıyorum çünkü  iklim değişikliği ile mücadeleyi ülkemizin bir numaralı önceliği yapacak tek kişi benim” diyor.

AMY KLOBUCHAR: 58 yaşında. Minnesota, Hennepin County eski Savcısı ve Minnesto’dan Senato’ya seçilen ilk kadın. Uyuşturucu bağımlılığıyla mücadele konusunda çalışıyor. Harris gibi, Kavanaugh hakkındaki cinsel saldırı iddialarının soruşturulması sırasında serinkanlı duruşu ve keskin sorularıyla takdir topladı.   

WAYNE MESSAM: 44 yaşında. Florida, Miramar Belediye Başkanı. Kolej futbolu eski şampiyonu. Jamaikalı bir ailenin ilk kuşak Amerikalı çocuğu ve kentin ilk siyah belediye başkanı unvanına sahip. 44 milyon Amerikalının 1,5 trilyonluk eğitim borcunu silmeyi vaat ediyor: “Amerika hepimizin. Amerikan vaadi hepimize ait. Bu nedenle başkanlık yarışındayım ve sizin şampiyonunuz olmak istiyorum.”

SETH MOULTON: 40 yaşında. Temsilciler Meclisi eski üyesi. Askerliğini deniz piyadesi olarak Irak’ta yapmış olmasını siyasi mesajlarında sık kullanıyor.

BETO O’ROURKE: 46 yaşında. Temsilciler Meclisi eski üyesi. 2018’de Senato yarışını Ted Cruz’a kıl payı kaybetti. Sosyal medyayı çok iyi kullanarak özellikle genç seçmen arasında bir fenomen haline geldi. Ulusal birlik mesajları veriyor:“Her birimizin içindeki iyi olanı bulup çıkaracak, bu bölünmüş ülkeyi yeniden bir araya getirmeyi hedefleyen pozitif bir kampanya yürüteceğim.”

TIM RYAN: 45 yaşında.  Temsilciler Meclisi eski üyesi. Kongre’ye 29 yaşında seçilmiş ve Orta Amerika’nın işçilerinden büyük destek almış bir isim.

BERNIE SANDERS: 77 yaşında. Vermont Senatörü ve Temsilciler Meclisi eski üyesi. Aday adaylarının en yaşlısı. Demokratik sosyalistlerin temsilci olan Sanders 2016’da Demokrat Parti başkan aday adaylığı yarışında Hillary Clinton ile finale kalmıştı. Herkese ücretsiz sağlık sigortası ve parasız eğitim vaat ediyor.

ERIC SWALWELL: 38 yaşında. Kaliforniya’dan Temsilciler Meclisi üyesi. Savcılık deneyiminden Başkan Trump’ı yargılamak için yararlanmak istediğini gizlemiyor. Bireysel silahlanma karşıtı.

Elizabeth Warren: “ABD’deki herkes, çok çalışarak ve aynı kurallara sahip olarak kendilerine ve sevdiği insanlara bakabilmeli. Bunun için savaşacağım.”

ELIZABETH WARREN: 69 yaşında. Massachusetts Senatörü. Harvard Üniversitesi hukuk profesörlerinden ve eski tüketici hakları savunucusu. Demokrat Parti’nin en sol kanat siyasetçilerinden. Gelir dağılımı adaletsizliğiyle mücadele etmeyi vaat ediyor. Zenginleri vergiden muaf tutan politikalara en sert eleştirileri getiren isimlerden biri. Amerikan yerlisi köklerine vurgu yapması ve Başkan Trump ile bu konuda iddiaya girip DNA testi yaptırması tepki çekti.

Williamson: “Bu ülkenin siyaset ve iş dünyasından başlayarak ruhani ve ahlaki bir yeniden uyanışa ihtiyacı var.”

MARIANNE WILLIAMSON: 66 yaşında, Türkçeye de çevrilmiş her biri çok satan listelerinden uzun süreler inmeyen kişisel gelişim temalı 12 kitabı var. Williamson manevi konularda rehberlik veriyor. Oprah Wimpfrey’in yakın dostu. Kölelik geçmişi olanlara 100 milyar dolar tazminat vaat ediyor.

Yang: “Evrensel temel gelir fikri eski olabilir ama bugün yaşadığımız toplumsal çalkantıya en iyi yanıt.”

ANDREW YANG: 44 yaşında. Teknoloji şirketiyle milyarder olduktan sonra kâr amacı gütmeyen bir ekonomik kalkınma fonu kurdu. Amerikan vatandaşlarının tamamına, doğumdan ölüme, önşartsız yoksulluk çekmeden yaşamalarına yetecek ayda 1000 dolarlık “evrensel temel gelir” vaat ediyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.