Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

YouGov-Cambridge Küreselleşme Araştırması: Popülistler komplo teorilerine daha çok inanıyor!

YouGov-Cambridge Merkezi, The Guardian gazetesi ve Bennet Kamu Politikaları Enstitüsü’nün ortaklaşa yürüttüğü YouGov-Cambridge Küreselleşme Projesi, popülizm ve küreselleşmenin mevcut durumu üzerine yapılan en büyük yıllık çalışma oldu. Çalışma 23 ülkeyi temsil eden 25.000 kişiyle gerçekleştirildi. Bu ülkelerin toplam nüfusu 4.7 milyar kişi. Yani söz konusu araştırma dünya nüfusunun yüzde 60’ını kapsıyor.

YouGov-Cambridge Küreselleşme projesinin ilk sonuçlarına göre, dünya nüfusunun önemli bir kesiminde aşılama, küresel ısınma ve 11 Eylül saldırıları konularında derin bir şüphe var ve bu konularda komplo teorilerine inanılıyor; üstelik popülist yaklaşımlara sahip olanlar arasında bu şüphe artıyor.

Popülistler arasında komploya duyulan inanç iki kat fazla

Araştırmada, popülist fikirlere sahip olanlar arasında, aşılamaya karşı duyulan şüphenin iki kat fazla olduğu tespit edilmiş. Bu insanlar ayrıca 9/11 saldırılarına ABD hükümetinin yardım ettiğini ve küresel ısınmanın bir aldatmaca olduğuna inanmaya da daha meyilliler.

Araştırmanın bütününe katılanlar arasında dünyanın gizli bir grup tarafından yönetildiğine inananların oranı tüm katılımcıların yüzde 25’i kadarken, popülistler arasında bu oran yüzde 50’ye çıkıyor.

Türkiye beşinci sırada 

Araştırmaya katılanlar içinde popülist cevaplar veren ülkeler arasında Brezilya yüzde 42 ile birinciyken, Türkiye beşinci sırada yer alıyor. Araştırma kapsamında Türkiye’de mülakat yapılanların yaklaşık yüzde 30’unun popülist yaklaşıma sahip olduğu belirtiliyor.

Araştırmaya göre popülistler, haberleri en çok Facebook, Twitter, WhatsApp ve YouTube’dan takip ediyor.

Araştırmanın en ilgi çeken yanlarından biri de, araştırılan nüfusun önemli bir kesiminin bilim insanlarına ve temsili demokrasiye karşı inancının oldukça sınırlı olması. Öte yandan, popülist davranışlara eğilimli olan kişilerde komplo teorilerine inanma eğilimi de hayli yüksek.  

Popülist liderler nasıl yükseliyor?

Çalışma bir yandan da, siyaset bilimi literatürü tarafından “popülist” olarak tanımlanan Donald Trump ve Jair Bolsonaro gibi liderlerin insanları ikna etme başarılarını anlamlandırma açısından da önem taşıyor. Söz gelimi, bu liderler küresel ısınma konusunda komplo teorilerini yaygınlaştırıp, gerçeklere dayalı gazetecilik haberlerine de “yalan haber” diyerek kitleleri ikna ediyor.

YouGov-Cambridge Küreselleşme Araştırması, Bolsonaro ve Trump gibi “popülist” liderlerin halklarını ikna süreçlerine de ışık tutuyor.

Çalışmanın sonuçları kamu sağlığı için de büyük önem taşıyor. Bir süredir hem Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) hem de çeşitli araştırma kuruluşları dünya çapında kızamık gibi bulaşıcı hastalıkların yeniden artışa geçtiğini ve bu konuda aşılamaya duyulan şüphenin etkili olduğunun altını çiziyorlardı.

Ancak karşılarında da sosyal medyada bunlarla ilgili şüphelerini dile getiren milyonlarca insan var. Aşılama ile ilgili şüphelerin sonucunda nüfusun bağışıklık kazanacak seviyeye gelememesi kızamık vakalarını artırıyor. UNICEF’e göre, bu yılın ilk üç ayındaki kızamık vakaları geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 300 artmış durumda. 

Tıbbi komplo teorileri şaşırtıcı derecede yaygın. 2014 yılında yayınlanan bir araştırmada, Chicago Üniversitesi siyaset bilimcilerinden Eric Oliver ve Thomas Wood, 1351 Amerikalı yetişkinin görüşlerini araştırdı ve çalışmaya katılanların yüzde 37’si ABD Gıda ve İlaç İdaresi’nin “ilaç firmalarının baskısından dolayı kanser için doğal tedavileri bilerek bastırdığını” düşündüğünü söyledi.

Araştırmanın sonuçları yayınlanmaya devam ettikçe medyascope.tv olarak biz de bu sonuçları paylaşacağız. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.