Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Füsun Üstel bu hafta cezaevine giriyor

Medyascope’un avukatından aldığı bilgiye göre Galatasaray Üniversitesi Siyaset Bilimi Bölümü’nden Prof. Dr. Füsun Üstel’in, Güneydoğu’daki çatışmalı sürecin sonlandırılması için Barış İçin Akademisyenler inisiyatifinin “Bu suça ortak olmayacağız” başlıklı bildirisine imza attığı için bu hafta cezaevine girmesi bekleniyor. Üstel, bildiriye imza attığı için 15 ay hapis cezasına mahkûm edilmiş, cezası ertelenmemişti.

Füsun Üstel’in yargılanmasına 7 Aralık 2017’de İstanbul 32. Ağır Ceza Mahkemesi’nde başlandı. Üstel, o gün yaptığı savunmada şunları söylemişti:

“Demokratik hukuk devletleri, farklı kimlikten vatandaşlarının taleplerini dikkate almaktadırlar. Bu devletler, vatandaşlık haklarını genişletirler. Irkçılık ve ayrımcılıkla mücadele ederler. Sosyoekonomik koşulları iyileştirmek için gerekli politik iradeyi gösterirler. Bildiriyi yeniden başlayan çatışma ortamında imzaladım. Birey olarak insan yaşamını ve onurunu en üstün değerler olarak görüyorum. Bu çerçevede medyadan yansıyan fotoğraflar gelecek konusunda umutsuzluğa sevk etti beni. Tüm kesimler için adil ve sürdürülebilir barış için ifade ve basın özgürlüğü dahilinde barış talebinde bulundum.”

Pişmanlık göstermediği için ertelenmedi”

Üstel’in yargılandığı dava kapsamında 4 Nisan 2018’de hüküm açıklandı. Mahkeme, Üstel’i diğer akademisyen davalarında olduğu gibi “terör örgütü propagandası” suçundan 15 ay hapis cezasına çarptırdı. Mahkeme, cezayı Üstel’in pişmanlık göstermediği ve suç işlemekten çekineceğine dair mahkemede kanaat oluşmadığı için cezayı ertelemediğini belirtti. 

İstinaftan ilk onay

Üstel’in mahkûm edildiği hapis cezasına istinaf mahkemesi nezdinde itiraz edildi ancak mahkeme itirazı reddetti ve kararı oy çokluğuyla onadı. Karardaki muhalefet şerhinde, Üstel’in bildiriyi imzalayarak “terör örgütü propagandası” suçu işlemediği, Türk Ceza Kanunu’nun 301. maddesinde düzenlenen “Türk Milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devletini, Devletin kurum ve organlarını aşağılama” suçunu işlediği belirtildi. Bu suç maddesinden yargılama yapılabilmesi için Adalet Bakanlığı’ndan izin alınması gerektiğinden, davada durma kararı verilerek izin talep edilmesi gerektiği kaydedildi. Bu nedenle yerel mahkemenin kararının bozulması gerektiği ifade edildi. Bu karar, Barış Akademisyenleri yargılamalarında verilen ilk onama kararıydı.

Barış için Akademisyenler’in Twitter hesabından yapılan duyuruda, Üstel’in yarın saat 11.00’de Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’nden cezaevine uğurlanacağı belirtildi. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.