Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Gazeteci Hasan Cemal’e 3 bin 360 TL adli para cezası verildi

Gazeteci Hasan Cemal, 4 Aralık 2015’te T24 internet sitesinde yayımlanan “Silvan’dan: Bizi acılara, ölümlere o kadar alıştırdılar ki…” başlıklı yazısında “terör örgütü propagandası” yaptığı gerekçesiyle 3 ay 22 gün hapis cezasına çarptırıldı. Ceza, 3 bin 360 TL adli para cezasına çevrildi.

Hasan Cemal’in yargılandığı davanın karar duruşması, bugün İstanbul 36. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapıldı. Cemal ve avukatı Fikret İlkiz’in katıldığı duruşmayı Sınır Tanımayan Gazeteciler Türkiye Temsilcisi Erol Önderoğlu, Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI) ve Article 19’dan temsilcilerin yanı sıra akademisyenler de takip etti. 

Hep barışı savundum”

Bir önceki duruşmada savcı, esas hakkındaki mütalaasını açıkladığı için Cemal, duruşmaya esas hakkındaki savunmasını yaparak başladı. Cemal, Türkiye’de demokrasi, hukuk ve özgürlükler açısından büyük bir çöküş yaşandığına dikkat çekerek, şunları söyledi:

“75 yaşında 50 yıllık bir gazetecinin ‘örgüt propagandası’yla yargılanması da bu çöküşün hazin fotoğraf karelerinden biridir. Meslek hayatım boyunca hiçbir zaman propaganda yazarı olmadım, hep barışı savundum. Kürt sorunuyla ilgili dört kitap, binlerce yazı yazdım. Hepsinde barış vardır. Meslek hayatım boyunca hiçbir zaman propaganda yazarı olmadım, hep barışı savundum. Kürt sorunuyla ilgili dört kitap, binlerce yazı yazdım. Hepsinde barış vardır. Bunca yıl sonra beni hâlâ ‘terör propagandası’ndan hapse atmak isteyen zihniyetin hukuk ve özgürlükle ilişkisi yoktur. Bu ülkede demokrasi, hukuk ve özgürlük denince bazen kendimi çok çaresiz hissediyorum. Bugün de böyle günlerden birini yaşıyorum. Demokrasi, hukuk ve özgürlük bayrağı ömrümün sonuna kadar elimden düşmeyecek. Çünkü şuna kesin inanıyorum: Despotlar tarih önünde mahkûm olmaktan kurtulamayacaklar.”

Cemal’in avukatı Fikret İlkiz de, “Bir gazetecinin, başka bir kişinin fikirlerinin yayılmasına yardım ettiği için cezalandırılması, basının kamu adına düşünceleri yayımlamasını engelleyecektir” dedi. Avukat İlkiz, müvekkilinin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’yle güvence altına alınan haklar çerçevesinde beraat etmesi gerektiğini söyledi. 

Hükmün açıklanması geri bırakılmadı

Mahkeme, dosyayı kararı bağlayarak, Cemal’i örgüt propagandası yaptığı gerekçesiyle 3 ay 22 gün hapis cezasına mahkûm etti. Ceza, 3 bin 360 TL adli para cezasına çevrildi. Heyet, kararda Cemal’in “dosya kapsamından anlaşılan kişiliği ve sabıkalı olması”nı göz önünde bulundurduğunu belirterek, hükmün açıklanmasını geri bırakmadı.

Ne olmuştu?

Hasan Cemal, davaya konu yazısında sokağa çıkma yasaklarının olduğu dönemde Silvan’dan izlenimlerini kaleme almıştı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı hazırladığı iddianamede, Cemal’in örgüt propagandası suçundan cezalandırılmasını talep etmişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.