Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kalesi, İmamoğlu’na sahip çıkmaya devam ediyor: Canan Coşkun’un Beylikdüzü izlenimleri

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçiminin iptal edilmesinin ardından bu kararın sokağa nasıl yansıdığını anlamak için Beylikdüzü’ne gittik.

CHP’li başkanların yönettiği ilçeler için “CHP’nin kalesi” yorumu yapılır. Beylikdüzü ise Ekrem İmamoğlu’nun kalesi. Daha metrobüsten iner inmez göze çarpıyor bu durum. E-5 boyunca Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Binali Yıldırım’ın fotoğraflarının bulunduğu “Gönül belediyeciliği kazandı. Teşekkürler İstanbul” pankartları yok burada. İmamoğlu’nun fotoğrafının bulunduğu “16 milyon kazandı” pankartları süslüyor sokakları.

Muhabirimiz Büşra Cebeci, Beylikdüzü’nde yaşayan vatandaşlara YSK kararı hakkındaki fikirlerini sordu.

İlçede İmamoğlu’na en çok oy verilen mahalle, Cumhuriyet Mahallesi. Burada yüzde 77 oranında oy almış. İlçenin merkeze yakın mahallelerinden biri burası. Mahallenin içlerine, iki yanında ağaçların olduğu Cumhuriyet Caddesi’nde ilerliyoruz. Biraz ileride Emekliler Lokali çıkıyor karşımıza. Hava sıcak olduğu için insanlar kapının önündeki masalarda oturuyor. Güneşli bir gün, ancak insanların yüzü bulutlu.

Röportaj yapma isteğimizi girişteki masada oturan kişilere iletiyoruz. 31 Mart öncesi sokak röportajları yaparken insanları konuşturmak epey zordu. Bu defa böyle olmuyor. İsteğimiz anında kabul ediliyor. Röportaj bitmeden arka masalardan insanlar onların masasına doğru ilerlememizi bekliyor.

İmamoğlu’nun hakkı gasp edildi”

Mikrofon uzattığımız ilk kişi, iptal kararından sonra vicdanlarının sızladığını söylüyor ve “Ekrem İmamoğlu’na yapılan bir hak gaspıdır. Hakkı elinden alınmıştır” diyor. Bu sırada masadaki diğer kişi adeta sırasını bekliyor. Arkadaşının konuşması bitince, iptal kararının “demokrasiye saplanan bir hançer” olduğunu söylüyor ve şöyle ekliyor:

“İmamoğlu’nun kazandığı seçim, sadece Tayyip Erdoğan ve Devlet Bahçeli’nin talimatıyla YSK’yi baskı altında tutarak iptal edilmiş bir seçimdir. Her zaman ‘sandık ve halkın iradesi’ diyen Erdoğan’ın neden böyle yollara girdiğini halkın analiz etmesi lazım.”

Bu kanunsuzluk içinde nasıl güven duyabiliriz”

Ardından mikrofonumuzu arka masada oturan bir kadına uzatıyoruz. İmamoğlu’nun seçimde hakkıyla kazandığını söylüyor ve “AKP’nin içine sindirmesi lazım. Bizim belediye başkanımız İmamoğlu’dur. Ona yapılan haksızlığı şiddetle kınıyorum. Bugün burada yapılan haksızlığın yarın büyük seçimlerde de yapılmayacağını nereden biliyoruz. Bu kanunsuzluk içinde nasıl güven duyabiliriz?” diye soruyor. 

Ekrem Bey bizim için bir şans”

Hemen yan taraftaki masaya geçiyoruz. Sanki herkes konuşmak için sırasını bekliyor. Mikrofon uzattığımız yaşlı beyefendi, İmamoğlu’nu şöyle tarif ediyor:

“Tam demokrat adam. Dört dörtlük adam. Makama gelince bozulacağını asla düşünmüyorum çünkü dört sene burada bozulmadı. Ekrem Bey herhalde bizim için şans olacaktır.”

Konuşma sırasında arka masalardan birinden “Herkesin konuşması lazım” diyenlerin sesleri duyuluyor. Masaya yaklaştığımızda kucağında bebek bulunan bir kadına uzatıyoruz mikrofonu. Hararetle “Haksızlık yapmasınlar. Kaç senedir baştalar. Artık yeter” diye tepki gösteriyor.

Yıllarca AKP’ye oy veren de “haksızlık” diyor

Peşinden CHP’ye oy verdiğini söyleyen kalabalık bir grubun arasındaki bir Beylikdüzü sakinine uzatıyoruz mikrofonu. “Seçimlerin iptalini doğru bulmuyorum. Bunu da yıllarca AK Parti’ye oy vermiş biri olarak söylüyorum. AK Partili arkadaşlara da hukuksuzluğun önüne geçmelerini tavsiye ediyorum” diyor. “Sağlık ve eğitim sisteminin kevgire döndürülmesinin” oy tercihindeki değişikliğin sebebi olduğunu belirtiyor. Burada yaklaşık iki saat geçirdikten sonra dönüş yoluna geçiyoruz. Yaşlı bir beyefendi kameramızı görüyor ve “Her şey güzel olacak. En güzel günler olacak” diye bağırıyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.