Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Türkiye’nin risk primi sekiz ayın zirvesinde

Türkiye’nin 5 yıl vadeli Credit Default Swap (CDS) primi (risk primi) 9 Mayıs Perşembe günkü işlemlerde 487 baz puan ile eylül ortasından bu yana en yüksek seviyesine tırmandı.

BloombergHT’nin haberine göre, ABD’li rahip Brunson’un tutuklanması sonrasında iki ülke arasında tırmanan gerginliğin etkisiyle eylülde 570 baz puanı aşan risk primi, sonrasında kademeli olarak azalarak şubatta 297 seviyesine kadar gerilemişti. Merkez Bankası’nın faiz artırması, mali politikaların enflasyonu düşüreceği yönündeki beklentiler ve jeopolitik gerginliklerin azalması da risk algısını düşürmüştü.

Ancak daha sonra gerek yurt içindeki gerek küresel gelişmeler, Türkiye’nin yılbaşından bu yana yükselen risk primi fiyatlamasında etkili oldu. Risk göstergesi 31 Mart Yerel Seçimlerinin öncesinde hızlı bir şekilde yükselerek 312’den 448’e kadar tırmanmıştı. Risk algısındaki artışta Merkez Bankası’nın döviz rezervleriyle ilgili endişeler de etkili oldu.

Yerel seçimlerin ardından Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçiminin iptali ve yenilenmesi yönündeki kararıyla birlikte yeniden gündeme gelen siyasi belirsizlik, Türk lirasındaki yükseliş ve ABD ile Türkiye arasındaki S-400 gerginliği, risk primindeki yükselişi destekledi.

Türkiye’nin risk primi, Bloomberg tarafından takip edilen 21 gelişen piyasa arasında 1100 baz puanlık Arjantin’in ardından ikinci sırada geliyor. Güney Afrika ise 193 baz puan ile üçüncü sırada yer alıyor.

Türkiye, söz konusu 21 gelişen ülke arasında risk göstergesi bugün itibariyle yılbaşından bu yana yaklaşık 31 baz puan ile en fazla artan ikinci ülke oldu. Arjantin’in artışı ise 38 baz puanın üzerinde gerçekleşti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.