Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Prof. Füsun Üstel’in açık cezaevine geçmesi kararı kaldırıldı

Bu Suça Ortak Olmayacağız” başlıklı Barış Bildirisi’ne imza attığı için 1 yıl 3 ay hapis cezasına mahkûm edilen ve geçtiğimiz hafta cezaevine giren Prof. Dr. Füsun Üstel’in açık cezaevine geçme talebi dün Eskişehir 1. İnfaz Hâkimliği tarafından kabul edildi. Savcının itirazı üzerine Eskişehir 1. Ağır Ceza Mahkemesi, kararı bugün kaldırdı.

Eskişehir 1. İnfaz Hâkimliği, Eskişehir H Tipi Kapalı Cezaevi’nde hükümlü olarak tutulan Prof. Dr. Füsun Üstel’in açık ceza infaz kurumuna ayrılma talebiyle yaptığı başvuruyu dün kabul etti. Kararda, Yargıtay 1. Ceza Dairesi’nin 29 Nisan 2019’daki “terör örgütü propagandası” yapmaktan ceza alanların, örgüt üyesi olarak kabul edilmelerinin mümkün olmadığı ve haklarında açık ceza infaz kurumuna ayrılma ve denetimli serbestlik hükümleri uygulanırken “örgüt mensubu gibi değerlendirilemeyeceği” yönündeki kararı anımsatıldı. Karar üzerine, 8 Mayıs’tan bu yana kapalı cezaevinde bulunan Üstel, en geç yedi gün sonra açık cezaevine ayrılacaktı. 

Savcı: “İnfaz Hâkimliği kararı, kanunun ruhuna aykırı”

Ardından Savcı Hüseyin Özdemir karara itiraz etti. Özdemir, “terör örgütü propagandası yapmak” suçunun terör örgütünü meşru gösterecek veya övecek ya da bu yöntemlere başvurmaya teşvik edecek şekilde propagandasının yapılmasını esas aldığını belirtti. Terörle Mücadele Kanunu’nun 2. maddesinin 2. fıkrasında terör örgütüne üye olmasa dahi örgüt adına suç işleyenlerin de terör suçlusu sayıldığını kaydetti. Savcı, Eskişehir 1. İnfaz Hâkimliği’nin gerekçesinin kanunun ruhuna ve amacına aykırı olduğunu belirtti ve Üstel’in cezasının üçte birini kapalı cezaevlerinin yüksek güvenlikli bölümünde geçirmesi gerektiğini öne sürdü. 

Savcı Özdemir, İnfaz Hâkimliği’nin kararına dayanak yaptığı Yargıtay ilamının örgüt mensubu suçluların açık ceza infaz kurumlarına ayrılmalarına ilişkin bir değerlendirme içerdiğini, terör suçlularının açık ceza infaz kurumlarına ayrılmalarına ilişkin bir değerlendirme içermediğini belirtti. 

Eskişehir 1. Ağır Ceza Mahkemesi, savcının itiraz gerekçesinin haklı ve yerinde olduğunu belirterek, İnfaz Hâkimliği’nin kararının kaldırılmasına hükmetti. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.