Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Bilgi Üniversitesi İletişim Fakültesi Medya Bölümü öğrencilerinden yeni dergi: Eşik

Metin: Ege Naz Azak
Video haber: Egemen Gök

“Yeter ki içimizdeki duvarlarla ilgili bir derdimiz olsun” gayesiyle yola çıkılan Eşik dergisi, çıkan iki sayısı ile okuyucularıyla buluşuyor. Eşik, İstanbul Bilgi Üniversitesi Medya Bölümü öğrencileri tarafından bitirme projesi olarak hazırlanan dijital kültür ve sanat dergisi. Eşik, bir tepkinin başlamasında ve ortaya çıkmasında etkili olan ruhsal ve fizyolojik nokta, başlangıç noktası anlamına geliyor.

Röportaj, deneme, öykü ve eleştiri yazılarının yer aldığı derginin editörlüğünü yazar Müge İplikçi ve Altuğ Can Öztürk üstleniyor. Üzerinde çok çalıştıkları ve ekip olarak herkesin özveriyle yaklaştığı bu projeyi öğrencileriyle birlikte daha iyi yerlere taşıyacağını aktaran İplikçi, Eşik dergisini uzun bir süre devam ettirmeyi hedefliyor.

Medya Bölümü öğrencileri de dergi sayesinde ilk defa profesyonel anlamda yazı ile tanıştıklarını ve Eşik’in okuyuculara olduğu kadar kendilerine de çok şey kattığını ifade ediyor.

Eşik dergisinin ilk sayısı, Türk polisiye edebiyatının usta kalemi ve Bilgi Üniversitesi öğretim görevlisi Celil Oker’le vefatından kısa süre önce gerçekleştirilmiş bir röportajla başlıyor ve bu nedenle ilk sayı dergi ekibi için oldukça büyük bir anlam taşıyor. Dergide kadın ve erkek egemen bakış açıları, toplum tarafından biçilen roller, sinema, tiyatro, akademik başarı, bağımlılık, sosyoloji, psikoloji ve yaşanmışlıklar gibi konuların üzerinde durularak toplumsal farkındalık yaratılması ve okuyucuyu sanatı da kullanarak düşünmeye itmek amaçlanıyor. Derginin yaratım süreciyle ilgili olarak İstanbul Bilgi Üniversitesi’nin RGB stüdyoları medya öğrencilerinin konuk edildiği bir yayın düzenliyor. Dergiye öğrencilerin yanı sıra, gönüllüler de katkı sağlıyor.

Eşik dergisinin ikinci sayısında “Tortu” teması üzerinde duruluyor. Geride kalan anlamında kullanılan Tortu, yaşanmışlıkları  ve geçmişin bugüne getirdiklerini ifade ediyor. Geçmişte kullanılan eşyalar, geçmişin izlerini vücutlarına kazıyan insanlar, unutulamayan aşklar, tarihe ayna tutan eserler ve sanatçılar vb. konuların ele alınmasıyla Tortu, bize bugün bizi biz yapanın geçmişteki deneyimler ve öğrendiklerimizin birikimi sonucu olduğunu hatırlatıyor.

Editör Müge İplikçi’nin içerik oluştururken “Hayallerimiz, arzularımız, dışarıdaki gerçeklikten bağımsız yürüyemez; onları da yanımızda taşıyoruz” sözünün kendilerini yönlendirdiğini dile getiriyor. Buna göre tasarladıkları konular kimi zaman kurgu olsa da kaleme aldıkları hikâyeler, üretilen içerikler, gerçek hayatla ilişkilendirilerek metinlerin ortaya çıkmasına yardımcı oluyor.

İnsanları düşünmeye, sorgulamaya ve yazmaya itmekle beraber, içlerindeki duvarları da aşmalarını hedefleyen Eşik dergisine esikdergi.bilgi.org.tr adresinden ulaşabilirsiniz.

Ayrıca dergi sosyal medyada, Instagram ve Twitter üzerinden oldukça aktif. Gündemi ve sanat etkinliklerini yakından takip eden Eşik ekibi, her hafta takipçileriyle kültür sanat etkinlikleri ve kitap önerileri paylaşıyor. Instagram’da @esikdergisi ve Twitter’da @dergiesik olarak yenilikleri yakından takip edebilirsiniz.

Eşik / Künye

Yayın Basın Danışmanı

Müge İplikçi

Editör

Altuğ Can Öztürk

Müge İplikçi

Yazı İşleri Ekibi

Arın Göksu Kara

Barış Can Yalçın

Beste Işıl Fırat

Beyza Demirci

Cansu Arıca

Ege Naz Azak

Esma Nur Melike Altay

Gizem Avcıoğlu

Mehmet Ali Yıldırım

Nihan Ulusoy

Onur Aydın

Samet Fidan

Tugay Arslan

Tuğba İçer

Tasarım

Arya Makal

Kapak Fotoğrafı

Tuğkun Zeroğlu

Katkıda Bulunanlar

Nazan Haydari Pakkan

Esra Ercan Bilgiç

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.