Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İşte dünyanın ilk böğürtlen toplayan robotu: Robocrop

Titrek ve kararsız, dünyanın ilk böğürtlen toplama robotu, elindeki kaşıkla dökmeden çorba içmeye çalışan bir çocuk gibi meyvelerden birini koparmaya çalışıyor.

Uzun bir süre meyvenin büyüklüğünü anlamaya çalıştıktan sonra robot, meyveyi alıp temkinli bir şekilde meyve sepetine yerleştiriyor. Süreç toplam olarak meyve başına bir dakika sürüyor.

Bu kadar ağır çalışan bir robotu geliştirmek için 700 bin pound (yaklaşık 5 milyon 370 bin TL) harcanması biraz fazla olabilir, fakat meyve toplayıcılığının geleceği tam da burada.

Üzerinde sensörler ve üç boyutlu kamera bulunan “Robocrop” adlı robot, bir tür yapay zekâ sayesinde meyvenin olgunlaşıp olgunlaşmadığını anlayabiliyor. Yaratıcıları, tam hızla çalışması halinde robotun bir böğürtleni en fazla 10 saniyede koparıp olgunlaşma seviyelerine göre ayrı sepetlere yerleştirebileceğini belirtiyor.

Önümüzdeki yıl üretimine başlanacak olan robotun son versiyonunda hepsi aynı anda meyve toplayabilecek dört ayrı kol olacak.

Robot işsizliği artırabilir

Plymouth Üniversitesi’ne bağlı Fieldwork Robotics şirketine göre 1,8 metre uzunluğundaki her robot, günde 8 saat çalışmayla 15 bin böğürtlen toplayan işçileri geride bırakarak günde 25 bin böğürtlen toplayabilecek.

Robot, artan işgücü maliyetleri ve Brexit nedeniyle azalan mevsimlik işçi göçüyle boğuşan İngiltere’de şimdilik deneme sürecinde. Zira Brexit korkusu ve Romanya ile Polonya’nın gelişen ekonomisi, son zamanlarda bu ülkelerden gelen göçmenlerin kendi ülkelerinde kalmayı tercih etmesine sebep oldu.

Fieldwork Robotics’in ana tedarikçilerinden Frontier IP şirketinin yöneticilerinden Rui Andres, robotların yorulmadıkları için günde 20 saat çalışabildiğini, fakat en büyük sorunun robotların farklı ışık seviyelerine uyum sağlaması olduğunu söyledi.

İngiltere’de çiftçilerin işçiler tarafından toplanan bir kilogram böğürtlen için genelde 1 ya da 2 sterlin ödediğini ekleyen Andres, Fieldwork’ün robotları çiftçilere daha ucuza kiralamayı planladığını aktardı.

Brexit’in bedeli

Artan asgari ücretlerden sonra maliyetlerinin yarısı işgücüne giden çiftçiler, şimdiden robota ilgi göstermeye başladı. Sterlinin euro karşısında değer kaybetmesi, İngiltere’yi işçilerin gözünde kârlı bir ülke olmaktan çıkardı. 2016’daki Brexit referandumundan beri ülkeye gelen mevsimlik işçi sayısının düştüğü İngiltere’de çiftçiler, işçileri kapmak için birbiriyle yarışıyor. Bu yüzden robotun İngiltere’de yüzde 15-30 arasında olan mevsimlik tarım işçisi açığını kapatması umut ediliyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.