Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Japonya ve Irak’tan, ABD ile İran arasında arabulucuk önerisi

ABD Başkanı Donald Trump, haziran ayında İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile görüşmek için Tahran’ı ziyaret edecek olan Japonya Başbakanı Şinzo Abe’nin ABD ve İran arasında arabuluculuk yapma önerisini desteklediğini açıkladı.

Abe ile öğle yemeği öncesi basın mensuplarına konuşan Trump, “Başbakan’ın ve Japonya’nın İran’la iyi ilişkiler içinde olduğunu biliyorum, ne olacak göreceğiz” diye konuştu. Japonya’nın yeni imparatoru Naruhito ile görüşen ilk dünya lideri olan Trump, İran’ın görüşmeyi kabul etmesi durumunda kendilerinin de istekli olacağını söyleyerek, şahsen “korkunç şeyler” yaşanmasını istemediğini belirtti.

Başkan Donald Trump ve First Lady Melania Trump, Japon İmparatoru Naruhito ve İmparatoriçe Masako ile.

Trump ayrıca Washington’ın İran’da bir rejim değişikliği arzusunda olmadığını söyledi ve şunları ekledi: “İran’ın nükleer silahlara hayır demesini bekliyorum. Bence bir anlaşmaya varacağız. İran’ın müthiş bir ekonomik potansiyeli var. Rejim değişikliği beklentisinde değiliz, nükleer silahlara ‘hayır’ denmesini bekliyoruz. Asla İran’a zarar verme niyetinde değilim.”

Japonya Başbakanı Şinzo Abe de, bölgedeki gerilimlerin silahlı çatışma ile sonuçlanmaması için elinden gelen her şeyi yapmaya hazır olduğunu açıkladı.

İran ise nükleer programı sebebiyle kendisine sert yaptırımlar uygulayan ve geçen hafta bölgeye 1500 asker gönderen ABD yönetimi ile müzakere koşullarının henüz oluşmadığını bildirmişti.

Bir arabuluculuk önerisi de Irak’tan

Trump Japonya ziyaretine devam ederken bir arabuluculuk önerisi de Irak’tan geldi. İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif ile Bağdat’ta ortak basın toplantısında konuşan Irak Dışişleri Bakanı Muhammed Ali el Hekim, “Yardım etmeye ve arabulucu olmaya çalışıyoruz” diyerek, ABD’nin tek taraflı adımlarına karşı çıktıklarını ve “tatmin edici bir çözüm için çalışacaklarını” belirtti.

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif (solda), Iraklı mevkidaşı Muhammed Ali el Hekim ile.

Son günlerde İran ve ABD’nin gizlice görüştüğüne dair iddialar ortaya atılmıştı. Dün (26 Mayıs) Umman’a ziyareti sırasında konuşan İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Abbas Arakçi ise iddiaları reddetmişti.

Fakat İranlı yetkililerin inkar etmesine rağmen geçen hafta boyunca İran’la Umman arasındaki diplomasi trafiğindeki artış, dikkatlerden kaçmadı. İran ile dostane ilişkiler içinde olan Umman, 2013’te İran ve 5+1 Grubu olarak adlandırılan ABD, Fransa, Rusya, Birleşik Krallık, Çin ve Almanya tarafından imzalanan nükleer anlaşma için görüşmelerin başlamasında kilit rol oynamıştı.

Bağdat’ta konuşan Zarif, ABD ile olası görüşmelerden söz etmedi fakat İran ile Basra Körfezi ülkeleri arasında saldırmazlık anlaşması imzalanması çağrısında bulundu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.