Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Avrupa Komisyonu Türkiye Raporu: Ekonomi dahil her alanda gerileme sürüyor

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu bu yılki Türkiye raporunu açıkladı. Raporda önceki senelerde olduğu gibi, Türkiye’de insan hakları ve demokrasi konularında ciddi bir gerileme olduğu belirtilirken, ilk kez ekonominin gidişatı ve serbest piyasanın işleyişine dair endişelere de yer veriliyor.

Avrupa Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Johannes Hahn, raporla ilgili Avrupa Parlamentosu Dış İşleri Komitesi’ne yaptığı sunumda Türkiye ile yürütülen müzakere sürecinde hiçbir faslın açılmasının öngörülmediğini söyledi. Türkiye’de insan hakları ihlallerinin derinleştiğini ve ekonomi dahil birçok alanda geriye gidildiğini belirten Hahn, mülteciler konusunda ise “Ortak çıkarlarımız doğrultusunda işbirliğimiz devam ediyor” dedi.

Avrupa Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Johannes Hahn.

Görev süresi ekim ayı sonunda bitecek olan mevcut Avrupa Birliği Komisyonu’nun, 2019 Genişleme Paketi kapsamında açıkladığı raporda, 15 Temmuz darbe girişiminden sonra ilan edilen olağanüstü hal dahilinde alınan tedbirler “endişe verici” olarak nitelenirken; Türkiye’nin temel hak ve özgürlükler, adalet, içişleri, ekonomi gibi başlıca konularda AB müktesebatından gittikçe uzaklaştığı vurgulanıyor. 

Çok sayıda insan hakları savunucusunun, aktivistin, gazetecinin, hâkimin tutukluluk halinin sürdüğü ve bu kişilerin medya ve siyasiler tarafından iftira kampanyasına maruz kaldığı belirtilen raporda, Türkiye’nin yargı sisteminde “ciddi geriye gidiş” olduğu not düşülüyor. Yerel seçimlere de değinilen raporda, YSK’nın İstanbul seçimlerini iptal kararının “ikna edici olmadığı” ve AB’deki hukuki uygulamalarla bağdaşmadığı ifade ediliyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.