Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Oyuncu Robert De Niro’dan Trump’ı soruşturan özel yetkili savcı Robert Mueller’e açık mektup: “Sizden daha çok şeyler duymaya ihtiyacımız var”

29 Mayıs 2019’da New York Times’ta yer alan “Robert De Niro: Robert Mueller We Need To Hear More” başlıklı yazıyı Okan Yücel çevirdi.

Sevgili Bay Mueller,

“Cumartesi Gecesi” adlı şov programında sizin bir versiyonunuzu canlandırdığım muhtemelen dikkatinizden kaçmamıştır (zaten bana kalırsa hiçbir şey sizin dikkatinizden kaçamaz). Robert Mueller olarak benim karakterim göz korkutucuydu; çünkü son derece dürüst ve dik duran birisiydi. Bunu komiklik olsun diye yapmıştım; – zaten esas amaç elbette ki buydu – ama yine de içinde pek çok gerçeklik öğesi de vardı. Başka bir şekilde söylemek gerekirse bu iyi huylu bir komedi idi, ancak baştan sona yeterince iyi huylu değildi.

Şu anda görev başında olan yönetime yönelen belli dozda hicivler de vardı. Dürüst olmak gerekirse, herkes bu tip bir mizahı takdir edilesi bulmaz. Başkan da bu konuyla ilgili şu şekilde tweetler attı: “Soluk gözüken ‘Cumartesi Gecesi’ şovuyla ilgili ortada komik bulunacak hiçbir şey yoktu.” Hatta mahkemelik bile olabileceğini şu şekilde söyledi: “Bu gerçek bir tezgâh.” Hem de tezgâh dediği şeyin kim için ve ne amaçla kurulduğu belli olmamasına rağmen. Size bu “tezgâh” tanımlamasıyla ilgili sorunlardan bahsetmeyeceğim. Siz bu sözcüğü hazırladığınız raporda güçlükle dile getirebildiniz ve bu sözcüğü neden kullanmak istemediğinizi açıklamakla yetindiniz. Halbuki, bu sözcük Cumartesi Gecesi şovunun en can alıcı noktasıydı.

Şovdaki rolüme hazırlanırken sizi daha iyi tanıma fırsatı yakaladım. Hayatınızı adadığınız kamu hizmetini ve hukukun üstünlüğüne olan saygınızı anlayabilecek yazılar okudum. Özel danışmanlık ofisine hiçbir sızıntı olmayacak şekilde nasıl başkanlık ettiğinizi izledim. Başkanın ve onun yerini tutan insanlardan düzenli olarak gelen şiddetli saldırılarla yüzleşmenize rağmen hiçbir zaman bocalamadınız ve asla geri adım atmadınız.

Ben ve diğer pek çok Amerikalı bu saldırıları görmezden gelişinizdeki güvene, sessizliğe ve onurlu cevaba hayranlık duyduk. Ancak bu sessizlik, yönetimin kendi açıklamalarıyla kendi anlatılarını oluşturmalarının yolunu açtı. Yönetimden gelen sesler o kadar ısrarcı ve o kadar yüksekti ki makul insanları bile kuşatma altına aldılar. En yüksek ve en inatçı sesler Başkanın kendisinden geldi. Biz de pek çok koşul altında Başkanımıza güvenmek isteriz.

Başkanın gerçeklere belli ölçülerde kulak tıkadığıyla ilgili onlarca spekülasyon mevcut, ancak duymazdan geldiğiyle ilgili fazla tartışma yok. Bundan ister Başkan Trump’ın destekçisi olun, ister onun agresif retoriğinin hedefi haline gelin, kendisini düşmanca şekilde ifade ettiğinin herkes farkında. Aynı zamanda yalanların, abartmaların ve sataşmaların başkanın iletişim repertuvarının her gün kullandığı silahlarından birisi olduğuyla ilgili de fazla tartışma yok. Muhaliflerini hedef alan retoriğindeki bu şiddetli saldırılar muhaliflerden gelecek cevapları püskürtebiliyor. Ben de aynı tarzda verilen cevapların işlevli olmadığı kanaatindeyim.

Başkan hakkında ben de dâhil herkes istediğini söylesin, ama iş yalan söylemeye, abartmaya ve sataşmaya geldiğinde kimse başkana dokunamaz. Trump öyle bir dünya kurdu ki onun dünyasında kendisine meydana okumanın tek yolu sanki onun gibi davranmaktan geçiyor. Bu tip eleştiriler de sadece bu amaca hizmet ediyor. Trump, bütün oyun alanının seviyesini düşürüyor.

Bay Mueller, tam da bu nokta sizin devreye girdiğiniz –girmeniz gereken– yer. Basın toplantınızda gerçekleştirdiğiniz soruşturmaların kendilerini anlattığını, daha fazla açıklama yapmanıza gerek olmadığını söylediniz. Ancak öyle değil. 400 sayfadan oluşan, özenle seçilmiş kelimeler ve sonuç kısmıyla dolu bir metin yalnızca bunu okumak zorunda olan, sabırlı avukatlar ve kanun koyucular için kendisini anlatıyor olabilir (Size olan saygımı muhafaza ederek söylüyorum, okuması ne kadar güzel olursa olsun, siz Stephen King değilsiniz).

Bu raporu bir tanıklık ifadesi olarak sundunuz; ancak kendi ofisinizde mülakata alacağınız insanlardan hiçbirinden böyle bir açıklama sunmasını makul bulmazdınız. Sorulara gelecek cevaplardan ek bilgiler ve açıklamalar ortaya çıkar. Başkanın yerine sahne ışıklarının size odaklanmasından dolayı kendinizi son derece rahatsız hissettiğinizi biliyorum. Rusya’nın suçlarıyla ve sizin buna ilişkin raporunuzla çevrelenen politik bir gösterinin bir parçası haline gelmek istemediğinizi de biliyorum. Her ne kadar gönülsüzce olsa da çağrıldığınız zaman kongrede ifade vereceğinizi de biliyorum; çünkü sisteme saygı duyuyorsunuz ve yasalara inanıyorsunuz. Bunu da toplumun dikkatini çekmeden yapmak istemenizin nedenlerini de anlıyorum.

Trump ve Mueller

Ancak ülkenin sizin sesinizi duymaya ihtiyacı var. Sahip olduğunuz gerçek sesi. Ve sadece toplumun sizin gerçek sesinizin Robert De Niro’nun yardım kartlarını okurken çıkardığı sesle aynı olduğunu düşünebilecekleri için değil, bu sizin ülkenizin sizden talep ettiği gerçek bir rapor olduğu için.

Başkanın öfke dolu tweetleri, medya tetikçilerinin kışkırtmaları, Trump’ın buna çanak tutan tuhaf özel avukatları ve tümüyle söylenenleri çarpıtan savcıların sizin konuşmalarınızı algılayış şekillerinden gereken dersi çıkardık.

Ve eğer, soruşturma hakkında daha fazla söyleyecek sözünüz yok ise, kamuoyu önündeki şahitliğiniz adına yalnızca kongre üyelerinin sorularına cevap olarak sunulan raporu da okuyabilirsiniz. Sizin hayatınız, cesaret ve özveri ile ülkeniz adına iyi şeyler yapan bir insanın parıldayan bir örneği. Sizi konfor alanınızdan çıkmaya ve bunu tekrarlamaya davet ediyorum.

Siz Mueller raporunun sesisiniz. Ülkenin bu sesi duymasına izin verin.

En derin saygılarımla,

Robert De Niro.

Robert de Niro’nun Robert Mueller’i canlandırdığı şov

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.