Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İmamoğlu ve Yıldırım 16 Haziran’da canlı yayında: Moderatör belirlendi ama tartışması sürüyor!

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı’nı belirlemek için 23 Haziran 2019 Pazar günü tekrar edilecek seçimde yarışacak olan CHP adayı Ekrem İmamoğlu ile AKP adayı Binali Yıldırım, seçimden önce, 16 Haziran 2019 Pazar günü, FOX TV’den İsmail Küçükkaya’nın yöneteceği bir açık oturumda, canlı yayında kozlarını paylaşacak. Ne var ki tarihi ve moderatörü belirlenmesine karşın yayın ile ilgili tartışmalar ve sataşmalar bitmiyor.

İlk teklif Didem Arslan Yılmaz’dan geldi

İmamoğlu ve Yıldırım’ın katılacağı bir yayını ilk gündeme getiren, Habertürk TV’den Didem Arslan Yılmaz oldu. Yılmaz, 22 Mayıs 2019’da programında ağırladığı Binali Yıldırım’a, “Biz Habertürk olarak ikinizi de Habertürk ekranlarında ağırlamak istedik. Ekrem Bey’e sorduk ‘Ben çok isterim. Binali Bey kabul ederse, ben o yayında beraber olmak isterim’ dedi. Siz bu çağrıya nasıl yanıt veriyorsunuz” diye sordu.

Binali Yıldırım da “Olabilir, bakarız. Onun için garanti veremem de. Benim tek başıma vereceğim bir karar değil ama… Prensip olarak olabilir, niye olmasın. O benim tek başıma vereceğim bir karar değil. Ben memnuniyetle sizinle program yapmayı arzu ederim. Hele biraz eteklerimizdeki taşları dökelim” yanıtını verdi.

Programın ilerleyen saatlerinde ise Binali Yıldırım sözü tekrar ortak yayın davetine getirerek, “Tek başıma karar vereceğim dememi ‘Partisine soracak’ diye yayıyorlar, maksatlı yapıyorlar. İki kişinin programa katılmasına bir kişi karar verebilir mi, programa katılacak olan iki kişinin karar vermesi gerekir. İki boyutu var. Birinci boyutu iki adayın kabul etmesi. İkincisi kiminle yapılacağı konusunda karar verilmesi” dedi.

Bu andan sonra, teklifi yapan Habertürk TV’den Didem Arslan Yılmaz olduğu halde,  böyle bir canlı yayının kimin yöneteceği sorusunun cevabı aranmaya başlandı. CHP-İmamoğlu cephesi canlı yayına katılmayı kabul etmek dışında bir değerlendirme yapmazken, AKP-Yıldırım cephesinden Uğur Dündar adı ortaya atıldı. 

Binali Yıldırım’ın tercihi Uğur Dündar’dı

Binali Yıldırım, 7 Haziran 2019’da, hem gazeteci Candaş Tolga Işık’ın sorusuna verdiği cevapta hem de aynı gün Kastamonu’da yaptığı açıklamada, böyle bir programı yönetmesi için, tecrübesi açısından Uğur Dündar’ı tercih edeceğini söyledi.

Dündar başta bu tercihten memnundu: “Binali Bey’in dürüstlüğüme duyduğu güvene ve böyle bir sorumluluğu üstlendiğimde adaletin terazisini asla saptırmayacağıma emin olmasına çok teşekkür ederim…”

Aynı gün, FOX TV ana haber bültenini sunan, Ekrem İmamoğlu’nun üniversite yıllarında ev arkadaşı olan Fatih Portakal, bir tweet ile Uğur Dündar seçiminin isabetli olduğunu söylerken, Dündar da ona verdiği cevapta, Portakal’ın da Didem Arslan Yılmaz’ın da İsmail Küçükkaya’nın da böyle bir yayının başarı ile yapabileceklerini yazıyordu.

Uğur Dündar 7 Haziran’da bir başka tweetle de Binali Yıldırım’a teşekkür ediyordu: “Duydukları güven nedeniyle teşekkür ederim. Uğur Dündar’da adaletin terazisi şaşmaz.”

7 Haziran’ı 8 Haziran’a bağlayan gece yarısı, fikri ortaya atan Didem Arslan Yılmaz da Tweeter’da Uğur Dündar’ın moderatörlüğünde kendisi açısından sorun olmadığını açıklıyor, Dündar da kendisine teşekkür ediyordu.

Usta televizyoncu iki günde moderatörlükten caydı!

Bu arada Uğur Dündar, moderatörlüğü üstlenmemesi gerektiği yolundaki baskılara da tweetleri ile göğüs geriyordu:

Ama tepkilere cevap verdiği aynı gün, Uğur Dündar moderatörlükten vazgeçtiğini açıkladı. Gerekçesi, “moderatörlüğü üzerinden her iki adaya ve demokrasiye zarar verebilecek birtakım hazırlıklar yapıldığını görüyor” olmasıydı.

Portakal: “Yönetmek değil soru sormak isterim”

Uğur Dündar’ın sahneden çekilmesi üzerine kimi isimler bizzat kendisi ortaya atıldı, kimi isimler ise bazı sosyal medya hesapları tarafından gündeme getirildi. Bunlardan biri de yine FOX TV ana haber bültenini sunan Fatih Portakal’dı. Portakal’ın tepkisi ise Tweeter’dan geldi: Yönetmek değil soru sormak isterim.

Her adaya eşit soru ve eşit süre

Nihayetinde 10 Haziran öğleden sonra, AKP Genel Başkan Yardımcısı Tanıtım ve Medya Başkanı Mahir Ünal ile CHP Grup Başkan Vekili Engin Altay ortak bir açıklama ile yayının 16 Haziran Pazar günü saat 21.00’de, İstanbul’da, Lütfü Kırdar Kongre Merkezi’nde yapılacağını, programın moderatörlüğünü ise gazeteci İsmail Küçükkaya’nın üstleneceğini duyurdu. Tarafların bu konuda imzaladığı protokol ise şöyleydi:

1- Cumhur İttifakı adayı Sayın Binali Yıldırım ve Millet İttifakı adayı Sayın Ekrem İmamoğlu 16 Haziran 2019 Pazar günü saat 21.00’da canlı yayında bir araya geleceklerdir.

2- Canlı yayın tüm kanallara açık ortak yayınla yapılacaktır.

3- Canlı yayının moderatörlüğünü İsmail Küçükkaya yapacaktır.

4- Moderatör her bir adaya eşit soru ve eşit süre ilkesine göre sorular soracaktır.

5- Canlı yayın Lütfi Kırdar Kongre Merkezi’nden gerçekleştirilecektir.

6- Canlı yayın AK Parti ve Cumhuriyet Halk Partisi tarafından görevlendirilmiş ortak bir ekip tarafından gerçekleştirilecektir.

Küçükkaya gurur duyuyor

Aynı akşam İsmail Küçükkaya, sabah haberlerini sunduğu FOX TV’nin akşam ana haber bülteninde, daha önce “Yönetmek değil soru sormak isterim” açıklaması yapan Fatih Portakal’ın konuğu olup, yayının nasıl yöneteceğini anlattı! Küçükkaya, programı sunmanın kendisi için gurur verici olduğunu söyledi.

Didem Yılmaz sürecin kitabını yazıyor 

Beraber yayın teklifini ilk ortaya atan Didem Arslan Yılmaz, tweetleri ile Küçükkaya’ya başarılar dilerken, birilerine de aba altından “kitap” gösteriyordu: “Bu süreçteki tanıklıklarımı çoook ilginç ayrıntıları yazmakta olduğum kitabımda okuyacaksınız…”

Devlet Bahçeli’nin gönlü Didem Yılmaz’dan yana

Bu arada beklenmedik bir tepki, Cumhur İttifakı’nın kendi küçük etkisi büyük ortağı MHP’nin lideri Devlet Bahçeli’den geldi. Bahçeli Tweeter hesabından önce, moderatör tercihinin Didem Arslan Yılmaz olduğunu açıkladı.

Bahçeli izleyen tweetlerinde ise İsmail Küçükkaya’yı “sözde gazeteci” diye tanımlayıp, “Cumhur İttifakı ve MHP’ye husumet beslediğini” iddia ederek, 16 Haziran yayınını izlemeyeceğini duyurdu.

Küçükkaya, bir kadından daha fazla kadın…

Sonuçta piyasa tabiri ile “ihale” İsmail Küçükkaya’ya kaldı. Küçükkaya bu sonuçtan belli ki çok memnun. Öyle memnun ki, 11 Haziran sabahı yaptığı yayında konuk ettiği HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan, moderatörlüğün Didem Arslan Yılmaz ya da o olmadı biri kadın biri erkek iki sunucu tarafından yapılmasının daha iyi olacağını söylemeye çalıştığında sözünü kesip, “Birçok kadın meslektaşım, şöyle yazmışlar. İsmail de çok iyi sunacaktır ama filanca kadın da olsaydı… Meseleye şöyle bakmamız lazım; yalnızca kadın veya erkek değil. Ben bir şey diyeyim mi, kadın duygusunu ve ruhunu ben herhangi bir kadından daha fazla yansıttığıma inanıyorum” deyiverdi.

Şimdi İstanbul seçmeni 16 Haziran gecesini, medya ve siyaset dünyası ise Didem Arslan Yılmaz’ın kitabını bekliyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.