Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Araştırma sonucu: Köpekler insanları ikna etmek için duygusal bakıyor

ABD Ulusal Bilimler Akademisi Bildiriler Kitabı’nda yayımlanan bir araştırmaya göre; köpekler, insanlarla aralarında farklı bir bağ yaratmak için yeni kaslar geliştirmişlerdir.

Araştırma için ölen köpeklere ait kadavralar incelendi. Köpekler, en yakın cins olan kurtlardan 33 bin yıl önce farklı bir tür olarak evrimleştikleri için kurtların yüz kasları ile köpeklerin yüz kasları karşılaştırıldı. Köpeklerin yüzündeki, hafifçe kaşlarını kaldırmalarını ve etrafa duygusal bakışlar atmalarını sağlayan bu kasların, kurtlarda bulunmadığı görüldü.

Araştırmacılar bu kas hariç her kasın kurtlarda da bulunduğunu belirtti. Bu kas sayesinde köpeklerin daha duygusal bakışlar yaptığı ortaya çıktı.

İkna kabiliyetleri çok fazla

Araştırma ekibinde yer alan Portsmouth Üniversitesi’nden öğretim görevlisi Juliane Kaminski’ye göre, köpekler bu bakışları yaptığında, insanları istedikleri şeye daha kolay bir şekilde ikna edebiliyor.

Araştırmanın ortak yazarı evrimci psikolog Bridget Waller da konuyla ilgili olarak “Bulgularımız, yüzlerin dikkatlerimizi çekmede ne kadar önemli olduğunu ve yüz ifadelerinin sosyal etkileşimdeki gücünü gösteriyor” diye konuştu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.