Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Aksakoğlu tahliye edildi, mahkeme başkanının ev hapsi istemesine rağmen Kavala’nın tutukluluğunun devamına karar verildi

Gezi Parkı davasında Yiğit Aksakoğlu tahliye edildi, Osman Kavala’nın tutukluluğunun devamına karar verildi. Karara muhalefet şerhi koyan mahkeme başkanı Mahmut Başbuğ Kavala’nın tahliye edilerek ev hapsinde tutulması gerektiğini belirtti.

sdr

Gezi Parkı eylemleri nedeniyle aralarında avukat, sanatçı, sivil toplumcu, iş insanı, mimar, şehir plancısı ve eğitimci 16 sanığın yargılandığı Gezi Parkı davasının ilk duruşması hafta başında başladı. Kasım 2017’den bu yana tutuklu bulunan iş insanı Osman Kavala ve yedi aydır tutuklu bulunan sivil toplumcu Yiğit Aksakoğlu’nun aralarında bulunduğu dokuz sanık savunma yaptı.

Bugün sanık savunmalarının tamamlanmasının ardından Kavala ve Aksakoğlu’nun avukatlarına söz hakkı verildi. Avukatlar, müvekkillerinin tahliyesini talep etti ve “AKP-Gülen Cemaati’nin henüz savaş halinde olmadığı dönemde toplanan konuşma kayıtlarının ‘yasak delil’ olması nedeniyle” dosyadan çıkarılmasını istedi. Taleplerle ilgili görüşü sorulan savcı, dinleme kayıtlarının dosyadan çıkarılması talebinin reddine karar verilmesini ve tutuklu iki sanığın bu hallerinin devamına karar verilmesini talep etti. Mahkeme, yaklaşık yarım saatlik bir ara verdi. 

Karar oyçokluğuyla verildi

Ara kararını açıklayan mahkeme aralarında Can Dündar, Memet Ali Alabora ve Pınar Öğün’ün bulunduğu, hakkında yakalama kararı bulunan sanıklar için bu kararın infazının beklenmesine hükmetti. Osman Kavala’nın oyçokluğuyla tutukluluk hâlinin devamına hükmeden heyet, Yiğit Aksakoğlu’nun da tahliyesine karar verdi. Aksakoğlu’na da tahliye oyçokluğuyla verildi. Bir sonraki duruşma 18-19 Temmuz’da yine Silivri’de yapılacak. Kararın ardından duruşmayı izlemeye gelenler cezaevinin önünde “Bu daha başlangıç mücadeleye devam” ve “Osman Kavala onurumuzdur” sloganları attı. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.