CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, Twitter paylaşımları gerekçe gösterilerek beş ayrı suçtan hâkim karşısına çıktı.
İstanbul 37. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davaya çok sayıda partili, milletvekili, diplomat ve gazeteci katıldı. Duruşma salonunda izdiham yaşandı. Kaftancıoğlu’nun savunan avukatlar arasında İstanbul Baro Başkanı Mehmet Durakoğlu da vardı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da aralarında bulunduğu müştekilerin avukatları da salondaydı.
Kaftancıoğlu: “Şahsi meseleme zaman ayırmak ayıp olurdu”
Duruşma Kaftancıoğlu’nun kimlik tespiti ile başladı. Ardından mahkeme başkanı Akın Gürlek, Kaftancıoğlu’ndan savunma vermesini istedi. Kaftancıoğlu kürsüye gelerek, “Kabul edilen iddianame 31 Mayıs 2019’da tarafıma ulaştı. Uzunca bir seçim süreci yaşadık. İddianamenin tebliğ edildiği tarih ve duruşma gününün kısa olması ve seçim dönemine gelmesi nedeniyle savunma hazırlamaya vaktim olmadı. Şahsi meseleme zaman ayırmak ayıplı iş olurdu. Bu yüzden ek süre talep ediyorum” dedi.
Başkan Gürlek, heyetinin üyeleriyle müzakere etmeden, talebi reddetti. Gürlek, duruşma zamanına kadar geçen sürede sanığa savunma için makul sürenin verildiğini savundu ve Kaftancıoğlu’na bir kez daha savunmasını sordu. Kaftancıoğlu da seçim döneminde avukatlarıyla görüşemediğini söyledi.
Heyet reddedildi
Ardından Kaftancıoğlu’nun avukatı Figen Güler, müvekkilinin önemli bir siyasi karakter olduğunu belirterek, ek süre talep etti. Avukat Güler, “Heyetiniz aksi kanaatteyse heyetin reddini talep ediyoruz. Çünkü savunma hakkımız ihlal ediliyor” dedi. Avukat Doğuşcan Aydın Aygün de Kaftancıoğlu’nun bu süreçte seçim faaliyetleri yürüttüğünü kaydederek, “Bu durum Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ni ve Anayasa’yı ihlaldir. Bu nedenlerle heyeti reddediyoruz” dedi.
Müzakere etmeden tek başına karar verdi
Heyet, reddihâkim talebini değerlendirmeden müşteki avukatlarına söz hakkı verdi. Avukat Hasan Oğuz Altınkaynak, Kaftancıoğlu’nun 15 Temmuz gazilerini rencide eden tweet’ler attığını öne sürdü. Erdoğan’ın avukatı Ferah Yıldız da Kaftancıoğlu hakkında 25 Ocak 2018’de suç duyurusunda bulunduklarını söyleyerek, “Kendisi iddianame hazırlanmadan önce tweet’lerini ikrar etmiştir. Canlı yayınlarda çok güzel savunma yapıyor” dedi.
Bu sırada sanık avukatları, heyet reddihâkim talebini değerlendirmediği için itiraz etti. Başkan Gürlek de avukat Aygün’e söz vermeden konuştuğu için uyarıda bulundu. Tepki gösterenler arasında avukat Ömer Kavili de vardı. Başkan Gürlek, Kavili’yi uyarırken ondan “sanık” diye bahsetti. Gürlek, müzakere etmeden Kavili’nin “oybirliğiyle” salondan atılmasına karar verildiğini söyledi.
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
Katılma talebini önce kabul etti, sonra Kaftancıoğlu’nun avukatlarına sordu
Gürlek, verdiği ara kararda reddihâkim talebini reddetti ve müştekilerin davaya katılmasına karar verdi. Bu kararı da heyetin diğer üyeleriyle müzakere etmeden aldı. Ardından Kaftancıoğlu’nun avukatı Zeynel Öztürk söz aldı ve “Sözde adil bir yargılama yapılıyor. Bize neden katılma taleplerine ilişkin söz vermediniz” diye sordu. Bunun üzerine başkan Gürlek, Kaftancıoğlu’nun avukatlarına katılma talepleriyle ilgili söz verdi. Ardından karara bağladığı taleplerle ilgili müzakere arası verdi.
Yaklaşık beş dakikalık aradan sonra salona gelen heyet, Kaftancıoğlu ve avukatlarına savunma için süre verilmesini kararlaştırdı. Bir sonraki duruşmanın 18 Temmuz’da yapılmasına karar verildi.
*Çizim: Tarık Tolunay